Nieuws

Gemengde ervaringen

Journalisten en fotografen die de buitenlandse trainingsstages van de Nederlandse topclubs volgden, troffen werkomstandigheden die nogal varieerden. In zijn blog op ad.nl ergerde Mikos Gouka (AD) zich over de geringe toegankelijkheid bij Feyenoord. ,,Het wordt almaar gekker”, schreef Gouka vanuit Marbella. Daarentegen hadden Dick Sintenie (Het Parool) en Rik Elfrink (ED) weinig reden tot klagen over respectievelijk Ajax en PSV.

Spaanse security waakte streng over de privacy van Feyenoord aan de Costa del Sol. ,,Alle trainingen van Feyenoord waren besloten, behalve een op vrijdag waarbij er vaak helemaal aan andere kant veld werd getraind, ver van de plaatsen voor de media vandaan. Ook was er geen toegang tot het spelershotel behalve op vrijdagmiddag tussen twee en half vier om één speler te interviewen en kort met de trainer te zitten”, licht Gouka toe.

Bij de oefenwedstrijd van Feyenoord tegen FC Luzern golden dezelfde faciliteiten als in Nederland. Een andere wedstrijd, met spelers de niet tot de eerste elf behoorden, werd achter gesloten deuren gespeeld. Mikos Gouka signaleert een toenemende beperking van de werkomstandigheden bij Feyenoord. ,,Tot voor kort kregen we een keurig aanbod van de reisorganisatie om Feyenoord te volgen, ruim op tijd, met data en schema’s. Toen konden we ook nog dezelfde vlucht nemen als de spelers en was er vrije toegang tot de trainingen met de mogelijkheid om spelers na de training even aan te schieten. Nu was er geen enkel aanbod en kwam er pas laat zekerheid over data en locatie”, vertelt Gouka.

Als voorbeeld voor het veranderde beleid bij de Rotterdamse club noemt Gouka de uitwedstrijd in de Champions League tegen Shaktar Donetsk in Charkov (Oekraïne). ,,In het chartervliegtuig van Feyenoord, rechtstreeks vanuit en terug naar Rotterdam, bleven stoelen leeg, maar een aanbod aan de media om de lege stoelen te kopen, bleef uit. Charkov was voor ons alleen via Warschau en Kiev, met lange wachttijden voor overstappen te boeken. Het gevolg was dat bijvoorbeeld de journalisten van Rijnmond 18 uur onderweg zijn geweest.”

Gescheiden reizen is ook bij Ajax en PSV vrijwel standaard. Beide clubs vragen de media ook om niet in het spelershotel te boeken. Rik Elfrink, die PSV in Florida voor de veertiende keer op een trainingskamp volgde, heeft begrip daarvoor. ,,Spelers voelen zich misschien niet meer 'vrij' als er ook buiten het trainingsveld continu journalisten om hen heen zitten. Maar in Orlando waren alle trainingen open en verliepen de perscontacten na een wat stroef begin goed. In eerste instantie was er na een training maar één speler voor alle media beschikbaar. Later is dit bijgesteld.  Daarnaast was er ruimte voor één langer spelersinterview, een langer gesprek met de trainer, een onderhoud van ongeveer een uur met Toon Gerbrands en een gesprek met Marcel Brands”, aldus Elfrink. Een interview met de nieuw aangetrokken Maxi Romero zat er voor de PSV-volgers niet in. De presentatie van de jonge Argentijn bleef gereserveerd voor de nieuwjaarsbijeenkomst op 16 januari in Eindhoven. 

In soortgelijke bewoordingen kijkt Dick Sintenie terug op het trainingskamp van Ajax in Portugal. ,,We werden door Miel Brinkhuis, de persmanager, goed en snel geïnformeerd over tijdstippen, mogelijkheden en onmogelijkheden. De meeste trainingen waren openbaar, met een goed zicht op het veld, thee en koffie. Marc Overmars was op woensdag aanspreekbaar, Edwin van der Sar op zaterdag tussen twee oefenduels door. De andere stafleden waren door de week informeel en kort aanspreekbaar. Vrijdag was er een persdag in het hotel van Ajax, inclusief lunch, met de mogelijkheid om één speler een half uur te interviewen. Daarna hadden we een setting met Erik ten Hag voor alleen de schrijvende pers. Voor radio en tv was iets apart geregeld. Ook tijdens en na de oefenwedstrijd was het goed voor elkaar. Er was wifi, en ook een lunch. De medewerking van Ajax was prima.”

Mediamoment bij PSV in Orlando. Technisch directeur Marcel Brands wordt geïnterviewd. Staande tegen het hekwerk luistert PSV’s mediamanager Thijs Slegers samen met de andere journalisten mee. (foto: Pro Shots / Joep Leenen).

Ajax-coach Erik ten Hag te midden van Nederlandse journalisten in Portugal. (foto: Ajax / Louis van de Vuurst)