IN DE SPO(®)TLIGHT

Jeroen Kapteijns, WK-verslaggever voor De Telegraaf

Kazan, een miljoenenstad in het oosten van Europees Rusland, is de WK-uitvalsbasis voor Jeroen Kapteijns. Namens De Telegraaf volgt hij vandaar met name het spoor van Australië, mét Bert van Marwijk en consorten.

Je hoeveelste grote voetbaltoernooi is dit, Jeroen?

,,Dit is mijn zevende, mijn derde WK, vier keer een EK.”

Vergelijk de toernooien eens.

,,De bewaking is enorm, met een gewapende politiemacht, maar dat was vier jaar geleden in Brazilië ook al het geval met veel leger rond het stadion. Hier moet je allerlei poortjes voorbij, je laptop moet je aanzetten, de telefoon wordt intensief gecontroleerd. De stadions en perscentra zijn ware vestingen.”

Jeroen Kapteijns

Hoe zijn de werkomstandigheden in Kazan?

,,Ronduit prima. In Kazan is op een parkeerplaats een tijdelijk perscentrum ingericht, een tentachtig iets, waarvan je de indruk krijgt dat het nog jaren meekan.  Er zijn zo’n 400 uitstekend geoutilleerde werkplekken waarmee het op wedstrijddagen vrijwel volledig gevuld is. De voorzieningen zijn uitstekend. Alles wat je wenst werkt hier. Ik maak nogal wat filmpjes voor online, die krijg ik heel makkelijk weg hier.  Dat is overigens geen nieuwe ervaring in Oost-Europa, in de Europese clubtoernooien hebben ze dat ook altijd goed voor elkaar, terwijl In diverse eredivisiestadions de wifi nogal eens in gebreke blijft.”

Is het een handicap dat zo weinig Russen Engels spreken?

,,Nee.  Voor de Russische medewerkers in het perscentrum van Kazan is niets te veel. Dat het WK hun stad aandoet, maakt ze trots.”

Kun je vrijuit werken?

,,Grote voetbaltoernooien zijn tegenwoordig overgeorganiseerd. In 2004 of 2006 kon je nog wel eens op de bonnefooi ergens op afgaan in de hoop iemand bij wijze van spreken in het wild aan te kunnen spreken. Hier is in de Mixed Zone redelijk wat ruimte om met spelers of begeleiders in contact te komen, maar je blijft afhankelijk van de bereidheid om daaraan mee te werken. Als spelers geen zin hebben, zetten ze hun headset op en lopen ze je minzaam toelachend voorbij. Aan de andere kant zag ik na Frankrijk – Australië hoe Paul Pogba voor meerdere journalisten meerdere keren uitgebreid de tijd nam.”

Hoe verlopen de persconferenties?

,,Op persconferenties verschijnt alleen de coach en één speler. Elke persconferentie, in elk stadion, wordt gestreamd en kun je via de interne kanalen op je laptop volgen. Zo kom je aan aardig wat informatie, naast de indrukken die je opdoet bij trainingen en wedstrijden.”

Je volgt specifiek Australië, heb je daar contacten behalve bij de Nederlandse inbreng bij die ploeg?

,,In 2006 toen Guus Hiddink bondcoach van Australië op het WK in Duitsland was, ben ik vooraf voor reportages in Australië geweest. Uit die tijd heb ik veel contacten overgehouden met Australische journalisten die de ploeg nu nog volgen.”

En, als je nu Mark van Bommel wilt spreken, bijvoorbeeld over zijn mogelijke aanstelling als hoofdcoach van PSV?

,,Dat gaat niet zo makkelijk. Het is niet de bedoeling dat de mensen uit de begeleiding zich uiten in de media. Met Mark van Bommel heb ik kort kunnen spreken, een beetje gebabbeld. Begin deze week zou hij even voor de camera’s verschijnen, maar daar heeft hij toch van afgezien. Of dat te maken had met de situatie bij PSV, kun je alleen maar vermoeden.”

HENK MEES