Nieuws

Computer vergeten, geen probleem bij het beachvolleybal

Het gebeurt me hoogst zelden maar vandaag dus wel. Bij vertrek van huis ben ik vergeten mijn laptop in mijn tas te stoppen. Dus hier sta ik dan, in het bijzondere perscentrum bij het beachvolleybalstadion op de Neude in Utrecht. Dat beloofde stukje tikken voor NSP wordt nu lastig, maar hoe moet dat nu met mijn verhaal voor de krant vanavond?

De altijd attente Thijs Pietersen, persvoorlichter van de Nederlandse volleybalbond, biedt uitkomst. Deze tekst tik ik nu op zijn computer, terwijl hij nog even een andere laptop voor me gaat regelen. Maar goed, dan moet dat stukje voor de Nederlandse sportpers wel positief zijn, zo is de deal.

Natuurlijk ben ik niet om te kopen, zelfs niet met leencomputers, dat snappen jullie ook wel. Maar ik kan niet ontkennen dat de volleybalbond het tegenwoordig erg goed voor elkaar heeft, ook als het gaat om de gang van zaken rondom de pers. Dat is traditioneel bij het indoorvolleybal het geval, maar ook bij dit EK Beachvolleybal hebben ‘we’ weinig te klagen. Tenminste, dat is mijn indruk bij mijn bezoek aan de tweede van de vier locaties.

Ik zit nu te tikken op de bovenste etage van cafe-restaurant De Beurs aan de Neude, een markant plein in het hart van de Domstad. Via de ramen en openslaande deuren (met een hekje ervoor) kijken we in het stadion waar de Nederlandse beachers straks weer worden gesteund door tweeduizend voornamelijk jonge enthousiastelingen. Ook bij de stadions in Den Haag, Rotterdam en Apeldoorn zijn perscentra ingericht.

Zondagavond was ik in Apeldoorn bij de openingsceremonie en de eerste wedstrijd van het evenement. Aanvankelijk zat ik op de perstribune pontificaal in de brandende zon, maar ik vind niet dat we daar over moeten klagen. De persplekken waren verder prima en het internet snel (want via een kabel). In de kelder van het naastgelegen gemeentehuis was een knus perscentrum ingericht met voldoende eten, drinken, internet en assistentie.

Beachvolleybal trekt doorgaans geen hordes journalisten, toch zijn er bijna 170 accreditaties vergeven aan binnen- en buitenlandse collega’s. Maar die verdelen zich dus over vier locaties, waardoor de drukte (tot nu toe) nogal meevalt.

Beachvolleyballers beseffen dat ze nu ‘hun moment’ moeten pakken want ze hebben alle tijd voor de pers na hun wedstrijden. In Apeldoorn vormt de hal van het gemeentehuis de mixed zone, in Utrecht is er net buiten het stadion een plekje gereserveerd voor ontmoetingen tussen pers en sporters. Gewoon tussen het passerende publiek.

Ik heb echt niks te klagen, hier hoog boven dit fraaie stadsplein. Dit is weer eens wat anders dan een stadion of sporthal is een saaie buitenwijk. Kijk, daar is Thijs met het gereedschap dat er vanavond voor gaat zorgen dat een verhaal in de krant komt. Zelfs voor de broodnodige tikdozen wordt hier gezorgd.

WILLEM HELD