Nieuws

Belevenissen

Sterke verhalen en smeuïge anekdotes kleurden de presentatie van Henk Evenblij’s achtste (en laatste?) boek: ‘Cowboy Henk - De Laatste der Mohikanen’. De aanwezigheid van onder anderen Willem van Hanegem verhoogde de sfeer. Het boek weerspiegelt de sfeer van de bijeenkomst.  

Guus Hiddink Henk Evenblij en Willem van Hanegem. Foto Leo Vogelzang

Zijn onvolprezen eindredacteur Louis Bovée had er nog alle vertrouwen in, maar de zoektocht naar een uitgever ging voormalig voetbalverslaggever Henk Evenblij toch allemaal wat te lang duren. Dus gaf de inmiddels zeventigjarige Noord-Hollander (Still Going Strong ondanks enkele fysieke tegenslagen) zijn achtste bijdrage aan de Nederlandse sportbibliotheek vrolijk in eigen beheer uit: onder meer verkrijgbaar bij AKO.nl, Bol.com en Bruna.nl.  

Uiteraard staan weer zijn belevenissen en die van zijn collega's in bijna dertig Telegraaf-jaren centraal. ,,Als de pers over de grens gaat, kunnen er vreemde dingen gebeuren'', is één van de vele lijfspreuken van de bij vlagen onnavolgbare Evenblij, ook wel bekend als ‘Traveller of Preses’, in wie kenners een waardig opvolger zien van voormalig Telegraaf-coryfee Anton Witkamp.  
Om zijn laatste (?) kunstje enige luister bij te zetten, kwam onlangs op uitnodiging van de anekdote-liefhebber pur sang een bont gezelschap van ex-trainers, oud-spelers, voormalige arbiters en (gewezen) journalisten bijeen in Café Brasserie Het Heerenhuis in Wijdewormer. Frank Evenblij (naar verluidt een verre achterneef) praatte de geanimeerde boel aan elkaar.  
Niemand minder dan Willem van Hanegem, met wie Evenblij in hun gezamenlijke periode bij Feyenoord nat en droog kon schuren, nam het eerste exemplaar van Cowboy Henk in ontvangst. Dat ging uiteraard op z'n Evenblijs: onder begeleiding van onheilspellende muziek van Ennio Morricone trok de schrijver à la Boudewijn Büch zorgvuldig handschoentjes aan om het eerste boekje uit te pakken en te overhandigen aan De Kromme. 
Van Hanegem vond het prachtig en bezorgde Evenblij (,,een beroemd koppenmaker'') een dag later bij tv-presentator Harry Mens nog wat aangename free publicity, Ook onder anderen Guus Hiddink (met grote sigaar), Simon Kistemaker (met keiharde handdruk), John de Wolf, Sonny Silooy, Mario van der Ende, Rob Vente en Rob Hoogland genoten in Het Heerenhuis van de ouderwetse sfeer. Het was een soort voetbalreünie van de ,,regenpijpgeneratie'', toen er (gelukkig) nog geen internet bestond.’’ 

Norbert Kleinherenbrink

Bijschrift foto: Bij de boekpresentatie was ook het voormalige 'Cocktail Trio', erkende sfeermakers in het verleden, weer bijeen. Op de fotoworden de trio-leden Henk Evenblij, Norbert Kleinherenbrink en Jacques Hendriks omringd door John de Wolf, Willem van Hanegem en Rob Hoogland.