Nieuws

Biografie 'De Kist' bekroond met prijs

Twee biografieën behoorden tot beste drie boeken bij de verkiezing van het Voetbalboek van het Jaar. Winnaar werd het boek ‘De Kist’, de biografie van voetbaltrainer Simon Kistemaker, geschreven door Yoeri van den Busken, adjunct-hoofdredacteur van Voetbal International.

Yoeri van den Busken (links) met Simon Kistemaker

De biografie ‘Prof’ over Kees Rijvers, geschreven door zijn kleindochter Antje Veld, eindigde op de tweede plaats. Met ’Het Geheim van Ipswich’ was de derde plaats voor Tom van Hulsen, die daarin de jaren beschreef dat Arnold Mühren en Frans Thijssen onder coach Bobby Robson ook internationaal succesvol waren bij Ipswich Town. Volgens het organiserende voetbalmagazine Staantribune werden meer dan tienduizend stemmen uitgebracht voor de verkiezing.

Opmerkelijk is dat geen van de drie hoogst genoteerde voetbalboeken zijn genomineerd voor de verkiezing van ‘Sportboek van het Jaar’ waaraan als prijs de naam Nico Scheepmaker Beker is gegeven. Bij die verkiezing behoort wel ‘De Lange’, de biografie van de overleden ex-voetballer Dick Nanninga (van Jeroen Siebelink) tot de vijf genomineerde boeken.

Opvallend ook bij de sportboek-verkiezing is dat liefst drie van de vijf genomineerde boeken over wielrennen gaan: over Thomas Dekker, ex-wielrenster Mien van Bree en het boek ‘Pellegrina, een Italiaanse wielerbedevaart’. Daarnaast werd nog ‘1936. Wij gingen naar Berlijn’ over de Spelen in 1936 van Auke Kok genomineerd. Op 1 mei wordt bekend welk boek met de Nico Scheepmaker Beker wordt bekroond.