IN DE SPO(®)TLIGHT

Leon ten Voorde over boek Rood Bloed

Voor hun spitwerk naar de duistere handeltjes van FC Twente ontvingen de TC Tubantia-journalisten Fardau Wagenaar Gerben Kuitert en Leon ten Voorde vorig jaar de journalistieke jaarprijs De Tegel. Nu is ‘Rood Bloed’ verschenen, een boek waarin hoofdrolspeler Joop Munsterman zíjn verhaal mag vertellen. ,,Ik heb het met een glimlach én met verbazing gelezen”, reageert Leon ten Voorde.

Joop Munsterman op de cover van zijn boek

Nog nieuwe ontdekkingen gedaan in het boek, Leon?

,,Totaal niet, en dat is eigenlijk heel teleurstellend. Als Joop Munsterman zich echt had willen vrijpleiten had hij moeten komen met aantoonbare onjuistheden in wat er over FC Twente is geschreven. Dat is absoluut niet het geval. Hij gaat niet in op details, legt niet uit waardoor FC Twente in financiële problemen is gekomen. Hij schuift alle schuld in de schoenen van de financiële man, terwijl hij zelf er toch altijd als een havik bovenop zat.”

Omzeilt Munsterman in het boek prikkelende zaken en affaires waarover hij uitleg had kunnen geven?

,,Eigenlijk alles. Er staat niets in over de belachelijke commissies die bij Twente werden betaald aan voetbalmakelaars. Al die makelaars wisten dat je bij Twente moest zijn, wilde je goed verdienen aan de handel in spelers. Niets ook over de lijntjes van Aldo van der Laan, zijn kompaan in de raad van commissarissen, met al die schimmige Griekse makelaars.”

Waren jullie op de hoogte dat het boek eraan kwam?

,,Dat was ons bekend. Joop Munsterman heeft het aanvankelijk nog ontkend. Maar gaandeweg kregen we wel door dat Frank Krake hiermee bezig was. Hij komt uit de regio, heeft een  boek geschreven, De Rampondernemer, over zijn ondernemersleven. Munsterman en Krake kennen elkaar van ATC’ 65, de voetbalclub in Hengelo waar Joop Munsterman voorzitter geweest en de zoon van Krake nu in het eerste elftal speelt.  Ik was er al niet beducht voor dat het boek een ander licht zou werpen op het handelen van Munsterman. Dat  is wel uitgekomen.”

Met deze inhoud erkent het boek feitelijk dus de waarheid die de journalistiek, met TC Tubantia voorop, naar buiten heeft gebracht?

,,Ik wil onszelf nu niet op de borst kloppen. Je hoort ook uit de reacties van supporters van sponsors, vanuit  FC Twente dat hij met dit boek niets aan respect heeft teruggewonnen. Iedereen erkent dat wij ons werk goed hebben gedaan. Dit boek is de bevestiging daarvan. Daarbij komt nog eens dat het boek al snel in een illegaal pdf-bestand breed werd rondgemaild. Daarmee is het wel het meest gelezen boek geworden dat nauwelijks verkocht wordt.”

Welk beeld schetst het boek van de persoon Joop Munsterman?

,,Na dit boek, en na zijn tv-optredens naar aanleiding van dit boek, bevestigt Munsterman voor mij dat hij nu een man is geworden die er niet meer toe doet, hij kan me niet meer raken, een uitgebluste man. Ook daarom heb ik het boek met een glimlach maar ook met verbazing gelezen.”

Henk Mees

De winnaars van De Tegel. Vanaf links Fardua Wagenaar, Leon ten Voorde en Gerben Kuitert