IN DE SPO(®)TLIGHT

Gio Lippens over congres AIPS

‘AIPS wordt op zelfde manier bestuurd als FIFA en IOC’

De organisaties van sportjournalisten uit een aantal West- en Oost-Europese landen verzetten zich tegen de keuze voor het Turkse Antalya als gastheer voor het volgende jaarlijkse congres van de AIPS, in 2018. ,,Gezien de huidige situatie waren we daar niet naar toe gegaan als het nu zou zijn  gehouden”, zegt Gio Lippens, voorzitter van de NSP.

Gio, jij was in Zuid-Korea bij het congres van de AIPS. Hebben jullie je tegen de keuze voor Antalya verzet?

,,We hebben ons verweer naar voren gebracht. Gianni Merlo, de Italiaanse voorzitter van de AIPS, wees er op dat sportjournalisten toch ook naar China en Rusland gaan. Het hielp niet door er op te wijzen dat dit een journalistiek congres betreft, in een land waar de journalistieke vrijheid grof wordt geschonden, waar recent nog journalisten zijn opgepakt. Daar zou een organisatie als de AIPS, die moet opkomen voor de belangen van sportjournalisten in de hele wereld, toch oog voor moeten hebben.”

Maakte jullie verweer geen indruk?

,,Nee,  je loopt tegen een machtsblok aan uit Zuid- en Oost Europa, gesteund door heel veel landen uit Azië en Afrika die al blij zijn er bij te zijn. De Turkse organisatie wees er bijvoorbeeld op dat het congres gehouden wordt in een vijf-sterrenresort met gratis verblijf. Helaas is het zo dat veel journalisten het als een vakantietrip beschouwen.”

Ondernemen jullie nog wat hiertegen?

,,Met de afgevaardigden van België, Frankrijk, Zwitserland, Zweden, Denemarken, IJsland en Finland gaan we een petitie opstellen. Maar het is geen thema waar de meeste andere landen zich voor interesseren. Voor mij staat vast: als de omstandigheden niet veranderen, gaan we niet. Als het dit jaar in Turkije was gehouden, waren we er al niet naar toegegaan.”

Je klinkt niet enthousiast.

,,Ik ben nu voor de twee keerde op zo’n congres van de AIPS geweest. Vorig jaar in Qatar, nu in Zuid-Korea. Drie dagen lang is het vergaderen, olympische accommodaties voor de Winterspelen van 2018 bekijken, en vooral naar lange presentaties van evenementen luisteren.

De olympische springschans voor 2018, gecombineerd met een klein voetbalstadion.

Zo heb ik nu voor het tweede jaar op rij een presentatie van de Universiade gekregen, toch geen evenement waar journalisten massaal op afkomen. Of over de zogenoemde de Olympische Spelen voor Martial Arts in Turkmenistan. Ik begrijp dat uit die presentaties het congres wordt gefinancierd, maar inhoud krijgt het niet daarmee.”

 

 

Op de agenda stond toch ook een bijdrage van Hajo Seppelt, de Duitse onderzoeksjournalist die bekendheid kreeg door doping-onthullingen?

,Gênant was dat.

Onderzoeksjournalist Hajo Seppelt tijdens zijn voordracht over doping.

Hajo Seppelt was nota bene uitgenodigd door de AIPS om een voordracht te houden over zijn onderzoek naar doping. Na vijf minuten al werd hij onderbroken door de voorzitter. ‘Doping is a minor problem’, vond de voorzitter die uitvoerig het woord nam en match fixing veel erger noemde. Daarmee kwam hij de Russen tegemoet. Toen Hajo Seppelt vervolgens sprak over fysieke bedreiging vanuit Rusland, kwam het Russische bestuurslid van de AIPS in actie. Hij eiste dat Seppelt op zijn woordkeuze moest letten. Gelukkig hield Seppelt vast aan zijn uitgangspunt dat hij vrij was om te spreken.”

De Duitse onderzoeksjournalist Hajo Seppelt (links) tijdens het AIPS-congres in discussie met voorzitter Gianni Merlo (op scherm).

In zo’n geest voltrekt zich dus de jaarvergadering van de mondiale organisatie van sportjournalisten?

,,Helaas is het voor de meeste afgevaardigden hun jaarlijkse uitstapje. De Verenigde Staten en Canada zijn niet eens aanwezig. Engeland hoor je niet. Veel Afrikanen  en Aziaten worden gelokt met gratis tickets. We maken ons als sportjournalisten druk over de manier van besturen bij FIFA of IOC. Op ons eigen congres gebeurt vrijwel hetzelfde.”

 

Henk Mees