IN DE SPO(®)TLIGHT

Jeroen Adriaanse, Young AIPS Reporter bij EK Vrouwen

 

Bij het EK vrouwenvoetbal zal Jeroen Adriaanse (19) uit Hellevoetsluis als ‘Young AIPS Reporter’ actief zijn. Hij is een van de zestien aspirant-journalisten die door de internationale organisatie van sportjournalisten zijn aangewezen om dagelijks verslag te doen over de ervaringen van het nationale team uit hun eigen land. Het EK begint zondag 16 juli en is uitgesmeerd over zeven Nederlandse stadions.

Hoe ben je hiervoor uitverkoren, Jeroen?

,,Ik studeer Communicatie en Media op de Erasmus Universiteit. In mijn tweede jaar loop ik stage bij het online platform Vrouwenvoetbalnieuws.nl. Voor de accreditatie voor het EK moest ik bij de NSP zijn. Zo kwam het contact met de AIPS tot stand. Toen ik werd uitgenodigd voor het AIPS Young Reporters Program hoefde ik niet lang te aarzelen.”

Wat behelst het programma?

,,We zijn met zestien Young Reporters, uit elk deelnemend land één. In mijn geval betekent dat het Nederlands elftal intensief volgen; al het nieuws in kaart brengen, interviews, wedstrijdverslagen maken. Dat komt terecht op de kanalen van de AIPS. De bedoeling is dat we de journalistieke standaard aanhouden. Daarin worden we namens de AIPS begeleid door ervaren journalisten. Naast het volgen van het eigen land zitten er ook workshops en trainingen in het programma, onder meer over productie, video en fotografie.”

Blijft er nog tijd over voor Vrouwenvoetbalnieuws.nl?

,,Dat zal wel op een laag pitje staan. We hebben twee verslaggevers op locatie, een videoreporter voor de fanzones en twee redacteuren social media, los van de leiding. Het EK is voor ons een top-event.”

Hoe groot is Vrouwenvoetbalnieuws.nl?

,,Het is het grootste online platform met vrouwenvoetbal in Nederland, een van de grootste in Europa. Maandelijks hebben we een organisch bereik van 300.000 tot 350.000 bezoekers.”

Heb je speciale interesse in vrouwenvoetbal?

,,Toen ik op zoek ging naar een journalistieke stageplaats ging mijn voorkeur uit naar de sportjournalistiek. Op Twitter vond ik deze mogelijkheid. Ik besefte dat je bij het mannenvoetbal moeilijker binnenkomt. In het vrouwenvoetbal zit je sneller dichter bij het vuur. Nu kan ik mooi meegroeien.”

 

Jeroen Adriaanse in gesprek met 103-voudig international Anouk Hoogendijk (foto: Nienke van der Tak)