Nieuws

Jos van Kuijeren in mediacommissie FINA

Naar leeftijd wordt niet gekeken bij de wereldzwembond FIFA. Een week na de herverkiezing van de 81-jarige voorzitter Julio Maglione trad de 74-jarige Nederlander Jos van Kuijeren toe tot de mediacommissie.

 

Van Kuijeren, tussen 1981 en 2009 de vaste, zeer enthousiaste zwemverslaggever voor NOS-radio, zat eerder al enkele jaren in de zwemcommissie van de AIPS, de wereldsportpersorganisatie.

 

Van Kuijeren werd in april door toenmalig KNZB-voorzitter Erik van Heijningen gevraagd zich te kandideren voor de FINA-positie. Toen Van Heijningen in Boedapest zijn zetel in het FINA-bestuur kon bestendigen, wist Van Kuijeren dat hij ver zou reiken in de verkiezing. Zaterdag kreeg hij het bericht dat hij was gekozen. Hij werd door de Nederlandse zwempers direct tot ‘bobo’ benoemd.

 

Van Kuijeren, gepensioneerd onderwijzer uit het Noord-Hollandse Anna Paulowna, heeft een lange geschiedenis als zwemjournalist. In 1974 debuteerde hij als zwemschrijver voor het toenmalige bondsblad Zwemkroniek met een reportage van de EK in Wenen. Hij werd later hoofdredacteur van het blad.

 

Toen de zwembond KNZB het weekblad opdoekte, begon Van Kuijeren in 1998 een eigen website, zwemkroniek.com. Hij was daarmee zijn tijd ver vooruit. Zijn ‘eeuwige roem’ verwierf de Noord-Hollandse parttime journalist door de gouden races van Pieter van den Hoogenband en Inge de Bruijn uit 2000 met overslaande stem te verslaan.

 

Van Kuijeren is vaste vraagbaak voor journalisten. Hij schreef het boek Zwemmen in Goud (in samenwerking met Volkskrantjournalist John Volkers), produceert nog steeds toernooiboeken als naslagwerken, schrijft voor het zwemblad Keerpunt en was bij de voorbije WK in Hongarije actief als samensteller van een dagelijkse nieuwsbrief, de Boedapest Boulevard.

 

Van Kuijeren is in FINA-kringen voor vier jaar gekozen. Het werk in de mediacommissie wordt binnenkort besproken. De blazer moet nog worden aangemeten, zo werd hem door collega’s voorgehouden. In de tussentijd is hem gevraagd een verhaal Ferry Weertman te schrijven voor het eerstkomende magazine van FINA. Weertman werd in Balatonfüred wereldkampioen openwater op de 10 kilometer.