Nieuws

Archief eredivisie op YouTube

Archiefbeelden van duizend hoogtepunten uit eredivisiewedstrijden van 53 clubs zijn door de Eredivisie CV samengebracht op YouTube. Van 31 clubs zijn de beelden op clubspecifieke archiefkanalen te vinden. Daarnaast zijn op één overkoepelend archiefkanaal de beelden gebundeld van wedstrijden met 22 voormalige eredivisieclubs, zoals FC Amsterdam, Haarlem en RBC.

In het archief zijn alle kampioenswedstrijden, historische hoogtepunten en beelden van sterspelers opgenomen.  De Eredivisie CV wil het archief aanvullen met zoveel mogelijk beelden die nu nog in het bezit zijn van voetballiefhebbers. ,,Tijdens onze zoektocht naar archiefbeelden hebben we ontdekt dat veel oude videofragmenten nog op analoge tapes staan. Bijna de helft van deze beelden zijn in de loop der jaren onbruikbaar geworden, onvindbaar of in een aantal gevallen zelfs vernietigd. We willen daarom iedereen die nog over historische beelden van de Eredivisie beschikt, verzoeken om dit met ons te delen”, aldus Alex Tielbeke van Eredivisie CV.

Bij dit project heeft de Eredivisie CV, de organisatie waarin de clubs zijn verenigd, samengewerkt met onder andere ODMedia, het dochterbedrijf Expoza en YouTube. De verwerking van alle archiefbeelden vergde negen maanden. ,,Dit project is uniek in de wereld. Het archief is beschikbaar voor fans over de hele wereld”, aldus Sjef Pijnenburg directeur van ODMedia.

Het archief is te bekijken op https://www.youtube.com/EredivisieArchiefHome