Nieuws

Elf landen boycotten AIPS-congres

Tenminste elf organisaties van sportjournalisten zullen in 2018 het jaarlijkse congres van de AIPS boycotten als dit daadwerkelijk in Turkije (Antalya) wordt gehouden. De boycot geldt als protest tegen de houding van Turkije met betrekking tot persvrijheid en is bedoeld als een signaal van solidariteit met de collega’s die daarvoor in de cel zitten.

Namens de NSP kondigde voorzitter Gio Lippens al eerder aan het congres te boycotten. Volgens de website van de Duitse sportjournalistenorganisatie VDS hebben nu elf landen datzelfde besloten. ,,Inmiddels is in elf landen besloten geen vertegenwoordiger te sturen. Misschien worden het er nog meer”, aldus VDS-president Erich Laaser.

Laaser vervolgt zijn verklaring met:  ,Ik geloof niet dat de politiek van Erdogan hierdoor zal veranderen; ook geloof ik niet dat er ook maar één journalist eerder zal worden vrijgelaten. Maar zo laten we de AIPS wel zien dat het onbegrijpelijk is om in de huidige situatie een congres voor journalisten te houden in een land zonder persvrijheid.”