IN DE SPO(®)TLIGHT

Eddy Poelmann over John Motson

Vrijwel wekelijks ‘ontploft’ wel ergens in Nederland een voetbalstadion. Geestelijke vader van het cliché is voormalig radio- en tv-verslaggever Eddy Poelmann. Op zijn beurt kopieerde hij het van John Motson (72), al tientallen jaren lang de bekendste voetbalverslaggever van de BBC.  Vorige week kondigde Motson aan in 2018 te stoppen. Eddy Poelmann (67), al jarenlang bevriend met hem, was al op de hoogte.

Eddy, vertel eens, waar komt die uitdrukking vandaan?

,,Ergens halverwege jaren zeventig heb ik die voor het eerst gebruikt. ‘Old Trafford is exploding’, had ik John Motson horen zeggen. Ik heb daarna bij een wedstrijd van Feyenoord gezegd dat de Kuip ontplofte. Die uitdrukking is een eigen leven gaan leiden. Tegenwoordig ontploft zelfs het sportpark van Groesbeek.”

Nog meer opgepikt van John Motson?

,,Niet bewust misschien. Hij heeft me wel geleerd dat het belangrijk is op de juiste momenten de juiste dingen te zeggen en vooral om veel niét te zeggen. Je begint als verslaggever voor radio of tv aan een wedstrijd met misschien wel honderd feitjes op een lijstje. Het beste verslag geef je als je zo weinig mogelijk feitjes nodig hebt. Helaas hoor ik nog te vaak verslaggevers die zo nodig al hun honderd feitjes willen afwerken.”

Hoelang ken je Motson al?

,,Vanaf het WK voetbal van 1974 al. Ik was daar als schrijvend journalist voor De Tijd, toen nog een dagblad. Het was ook voor hem zijn eerste WK. Hij vroeg mij om informatie over Nederland. Ik heb hem toen ook nog geholpen  aan een interview met John Cruijff. Na dat WK ging ik op vakantie naar Magaluf, op Mallorca. Op het balkonnetje naast ons bleek John Motson te zitten, zo klein was de wereld. Vanaf dat moment hebben we elkaar regelmatig gesproken en opgezocht, zowel professioneel rond wedstrijden en grote toernooien als privé, op feestjes bij hem thuis en op Christmas Parties die hij jaarlijks  houdt; ook omdat bleek dat de vrouwen het goed met elkaar kunnen vinden.”

Wat maakt hem zo bijzonder als verslaggever?

,,Zoals wel vaker wordt gezegd, het is een combinatie van. Hij heeft natuurlijk een apart stemgeluid waarmee hij zich onderscheidt, een mooi uitdrukkingsvermogen, maar door zijn voorbereiding komt hij altijd uitstekend geïnformeerd naar een wedstrijd. Tegenwoordig is dat met behulp van internet heel eenvoudig. John begon altijd al up to date voorbereid aan een wedstrijd. Zijn huis is één  groot archief, vol met boeken.”

Je hebt nog steeds contact met hem?

,,We bellen elkaar nog heel regelmatig. Laatst belde hij nog of ik wist hoe ik aan het programma kon komen van de Europa Cup-finale Ajax - Juventus in 1973. Hij was zijn archief aan het uitdunnen en iemand had hem naar dat programma gevraagd.”

Dan wist je dus ook al eerder dat hij na dit seizoen stopt bij de BBC?

,,Een tijdje al. Hij vertelde toen dat er voor dit seizoen veertig wedstrijden in zijn agenda staan. Ja, inderdaad, ik wist het dus al eerder.”

 

Henk Mees