SCHOT VOOR DE BOEG

Het vertrek van een boegbeeld

Het was een bijeenkomst met een hoogst symbolisch karakter, vorige week in het vermaarde Rotterdamse etablissement Kaat Mossel. Onder het genot van een hapje en een drankje nam het bestuur van de NSP afscheid van haar boegbeeld, de onverwoestbare Marina Witte. Een tijdperk kwam daarmee ten einde.

 

Er zijn al veel mooie woorden gezegd en geschreven over de wijze waarop de nu vertrokken directeur van onze stichting gedurende meerdere decennia de belangen van de vaderlandse sportpers heeft behartigd. De strekking van die loftuitingen: zonder het onophoudelijke sleuren van Marina had de NSP al lang op zijn gat gelegen. Niet voor niets werd ze afgelopen lente koninklijk onderscheiden, na afloop van de Marathon van Rotterdam. Burgemeester Aboutaleb kwam persoonlijk langs om de grande dame van de NSP het lintje op te spelden.

 

Over symboliek gesproken, tijdens dat etentje, vorige week bij Kaat Mossel, werd ook de opvolger van Marina Witte begroet. Niet bepaald een nieuwkomer, want Gerard den Elt neemt het stokje over. Hij was de afgelopen jaren als secretaris al een stuwende kracht in het bestuur van de stichting, en gaat de komende tien maanden de organisatie leiden naar een nieuwe toekomst. Want ook wij beseffen dat de NSP met haar tijd mee moet groeien, dat er het nodige moet veranderen.

 

Het klinkt misschien wat modernistisch om te stellen dat onze stichting lean and mean moet worden, maar het dekt wel de lading. Gerard krijgt de komende maanden de tijd om de organisatie opnieuw in te richten, zonder dat de service aan de sportjournalisten en –fotografen wordt aangetast. Hij zal verder op zoek gaan naar nieuwe samenwerkingsverbanden binnen de Nederlandse sportwereld en zal met bestaande relaties als de KNVB, KNSB, NOC*NSF en de eredivisieclubs om tafel gaan zitten om de afspraken te continueren en waar nodig aan te scherpen.

 

Na die tien maanden moet er duidelijkheid zijn over de nieuwe koers van de NSP. Dan zal de vraag beantwoord zijn of de stichting beter af is als zelfstandige eenheid, die financieel en organisatorisch geheel op eigen benen staat, of dat onze club beter de belangen van de kaarthouders kan behartigen onder de vleugels van een grote organisatie. Beide mogelijkheden zullen de komende tijd worden onderzocht en ook jullie, de kaarthouders, zullen zeker worden geraadpleegd.

 

Voor de goede orde, het zijn geen veranderingen om het veranderen. Niet omdat nieuwe bezems nu eenmaal schoon vegen. Voornaamste doel is het omlaag brengen van de kosten, zodat we een lang gekoesterde wens van velen kunnen inwilligen: het omlaag brengen van de prijs van de NSP-kaart.

 

Ondertussen zal de NSP ook het komende jaar weer opkomen voor de belangen van de collega’s als het gaat om werkomstandigheden, accreditaties, de begeleiding bij de grote evenementen en alle andere zaken waar we met zijn allen in ons sportjournalistieke werk tegen aan lopen. Marianne Verzijl, jarenlang de administratieve rechterhand van Marina Witte, zal het aanspreekpunt zijn op kantoor. Want de wereld draait gewoon door, ook na het vertrek van ons boegbeeld.

 

Gio Lippens

Voorzitter NSP