Nieuws

Voetbaltweeluik trekt 520.000 kijkers

De speurtocht naar de duistere krochten van het betaald voetbal, uitgesmeerd over twee uitzendingen tijdens de voorbije zondagen op NTR, heeft aardig wat voetbalstadions aan kijkers opgeleverd.

De uitzending van ‘Einde speeltijd’ op 1 oktober over matchfixing trok zeker 299.000 kijkers, meer dan 220.000 namen een week later de moeite om ook de tweede uitzending over de toestroom van voetbalinvesteerders bij clubs te bekijken. Het aantal kijkers (520.000) kan nog oplopen wegens het uitgestelde kijken; die cijfers zijn pas weken later bekend.

Het tweeluik is gemaakt door Iwan van Duren en Tom Knipping (Voetbal International en auteurs van Voetbal & Maffia). Behalve de twee documentaires leverde het onderzoek ook nieuws op. Zo kondigde de KNVB aan foute clubeigenaren te weren, indien zij de herkomst en de legitimiteit van hun geld niet kunnen aantonen. In Engeland hebben al 28 profclubs een buitenlandse eigenaar. In Nederland begon de trend bij Vitesse. Inmiddels hebben ook ADO Den Haag en Roda JC uit Kerkrade een buitenlandse redder. Althans, dat denken de supporters.

Het best bekeken werd de uitzending over matchfixing. In 80 procent van de Europese landen zijn deze bedriegers en rommelaars opgepakt, spelers geschorst, wetten gemaakt en geldstromen drooggelegd. In Nederland niet, constateren Knipping en Van Duren. Het Openbaar Ministerie is door de KNVB ingelicht over de duistere praktijken van matchfixer Perumal (Singapore), maar actie is uitgebleven.

Volgens de makers ,,spelen zich op de groene mat zaken af waar de doorsnee supporter geen benul van heeft.’’

De makers van ‘Einde Speeltijd’: links Tom Knipping, rechts Iwan van Duren.