IN DE SPO(®)TLIGHT

Joan Haanappel, Stichting Kunstrijden Nederland (SKN)

Wereldwijd trekt kunstrijden een veelvoud van de tv-kijkers die lange-afstand-schaatsen volgen. Maar op weg naar de Olympische Winterspelen van 2018 telt kunstrijden (nog) niet mee voor NOC*NSF. Voormalig topsporter Joan Haanappel (76), met drie keer brons op een EK, blijft zich met de stichting SKN inzetten voor de ontwikkeling van Nederlandse talenten.

Waarom moet dat via de SKN, en niet via de schaatsbond KNSB?

,,Ik heb de SKN in 2008 opgericht omdat de KNSB nauwelijks geld in het kunstrijden steekt. Verreweg het meeste geld dat bij de internationale schaatsbond ISU binnenkomt, wordt gegenereerd met kunstrijden. Dankzij sponsoring en televisierechten. Maar van het ontwikkelingsgeld dat de KNSB van de ISU ontvangt wordt alleen een enkel wedstrijdje georganiseerd. De hele topsportontwikkeling zit bij de SKN.”

Hoe komt het dat er ook in de media nauwelijks aandacht is voor het Nederlandse kunstrijden?

Joan Haanappel

,,Alles hangt af van succes en chauvinisme. Toen Sjoukje Dijkstra en ik vroeger successen boekten, stond het bij terugkomst op Schiphol zwart van de mensen. Vorige week hadden we de media uitgenodigd voor een presentatie van alle topsporters van de SKN. Daar kwamen alleen Telegraaf TV en iemand van de radio op af. Het is teleurstellend dat kunstrijden zo weinig aandacht krijgt in Nederland, in het land van het ijs nota bene.”

Wat heeft Nederland te bieden aan talent met kunstrijden?

,,We hebben veertien topsporters in vier leeftijdsklassen van 12 tot 21 jaar die vier keer per jaar een stage krijgen waarvoor we Chris Howarth, een gereputeerde Britse coach uit Chicago naar De Uithof in Den Haag halen. Er zit veel toekomst in. Thomas Kennes, onze beste kunstrijder, is 21 jaar. Die gaat zeker de finale van het EK halen. Die heeft een hele toekomst voor zich, die moet de Spelen van 2022 kunnen halen. De wereldkampioen bij de heren is 31 jaar. Ook bij de dames zie je een trend dat ze op latere leeftijd kampioen worden. Maar de eisen van NOC*NSF, geadviseerd door de KNSB, zijn veel te streng. De normen liggen bijvoorbeeld veel hoger dan bij de Duitse bond.”

Hoe probeert de SKN aandacht voor het kunstrijden te krijgen?

,,We hebben een Comité van Aanbeveling waarin Sylvia Toth, Carole Thate, Paul de Leeuw, Tom Okker en Ronnie Tober zitting hebben genomen. Sylvia Toth heeft de stichting met een sponsorbijdrage een steuntje in de rug gegeven. Paul de Leeuw is een echte liefhebber van kunstrijden, die is persoonlijk sponsor van Thomas Kennes. Met zulke mensen, die allemaal een groot netwerk hebben, brengen we het Nederlandse kunstrijden zo breed mogelijk onder de aandacht. En, let op, als onze talenten goed gaan presteren, wil iedereen wel voor ze in de rij staan.”

Henk Mees