IN DE SPO(®)TLIGHT

Fotograaf Paul Raats over project ‘Tokyo2020’

De Olympische Winterspelen moeten nog komen, maar fotograaf Paul Raats (50) uit Eindhoven kijkt al verder; naar de Zomerspelen van 2020. Voor zijn project ‘Tokyo 2020’ heeft hij al zo’n twintig sporters in Japanse sferen geportretteerd.

 

Wat is de bedoeling hiervan, Paul?

,,Mijn droom is een expositie met deze foto’s in Tokio of New York. Het project komt voort uit mijn passie met sport, de Olympische Spelen zorgen voor de inspiratie. Ik probeer elke foto Japanse accenten mee te geven. Ik ben zelf de opdrachtgever. Op dit moment kost het me alleen maar geld en veel energie. Het zijn ook dure shoots met een dure nabewerking.” Commercieel gezien doe ik er op dit moment niets mee.”

Geef eens wat voorbeelden.

,,Wat je op de meeste foto’s terugziet is het rood en de rondingen uit de Japanse vlag met de rode bal. Bij zwemster Inge Janssen zie je roze bloesem, in de foto’s van de hockeyer Thomas Briels (België en Oranje-Rood) heb ik sakévaten verweven. Op andere foto’s wordt de associatie met sushi gelegd. Ik heb ook foto’s gemaakt van onder anderen de judoka Kim Polling en de honkballer Rick van den Hurk, die als honkballer in Japan razend populair is daar.”

Je fotografeert ze steeds in aparte settings?

,,Dat is wel de bedoeling. Ik probeer met licht, materiaal, positie, make-up en soms drones iets bijzonders te maken van de foto’s. Voor de shoot met olympisch zwemkampioen Ferry Weertman heb ik bijvoorbeeld oplichtende UV-verf en speciaal UV-flitslicht gebruikt. Dat vergt bij elke sessie vooraf al veel denkwerk en overleg.”

Is het makkelijk sporters hiervoor naar de studio te krijgen?

,,Met goede uitleg lukt dat wel. Voor de sporters is het interessant dat ze zelf al van de foto’s gebruik kunnen maken, bijvoorbeeld op social media. Wel hebben we afgesproken dat er bij gebruik voor commerciële doeleinden eerst overlegd wordt. Sporters zijn zo enthousiast dat ik nu benaderd word door atletenmanagers, sporters zelf of door ouders die hun kind aanbevelen. Veel olympische sporters hebben nu eenmaal te kampen met een beperkt budget. Het project is onder sporters inmiddels zo bekend dat ik met Papendal in gesprek ben over samenwerking, onder meer over studiofaciliteiten op locatie. Dan zit ik in het hart van de sport en hebben sporters minimale reistijd.”

Is dit dagelijks werk?

,,Nee. Ik deed al veel sport- en reclamefotografie. Ik werk regelmatig voor het ANP, onder meer tijdens de Tour de France en andere evenementen. Ik krijg veel opdrachten van sportmarketingbureau Triple Double en werk ook voor  PSV, Ajax en Feyenoord. Ik zoek wel steeds naar aparte composities, om foto’s te kunnen maken die afwijken van veel nogal gebruikelijke persfoto’s.” 

Hoelang werk je al als fotograaf?

,,Pas rond 2010 heb ik er mijn werk van gemaakt. Voor die tijd werkte ik na mijn studie commerciële economie aan de heao als consultant in de telecom. Fotograferen deed ik al langer, mede omdat ik in veel landen kwam. Mijn passie voor sport is er altijd al geweest, als wielrenner heb ik nog  in de nationale selectie gezeten. Ruim zeven jaar geleden  vond ik de tijd rijp om die passie in sportfotografie aan te wenden. Zonder fotovakschool, maar wel met enige zelfstudie, heb ik toen de stap gezet.”

Zijn de foto’s van je olympisch project nu al te zien?

,,Ja, alle shoots staan op www.tokyo20ty20ty.com en er is een apart instagram-account met wekelijkse updates: https://www.instagram.com/OS20ty20ty@OS20ty20ty.  

HENK MEES

Paul Raats met zeilster Marit Bouwmeester