Nieuws

Circa 150 mediavertegenwoordigers voor megaklus naar Korea

De komende dagen vertrekken in het kielzog van TeamNL circa 150  Nederlandse journalisten, fotografen, cameramensen, regisseurs en technici naar de Winterspelen in Pyeongchang. Het merendeel verblijft dicht in de buurt van de Gangneung Oval.

Behalve de equipes van rechtenhouders Eurosport en NOS (sublicentie) reizen exact 38 Nederlandse fotografen en journalisten voor schrijvende media naar Zuid-Korea, plus nog een aantal collega’s die verslag zullen doen vanuit het Holland Heineken House. De ploeg van de NOS (tv, radio en digitale media) meer dan 100 man/vrouw, inclusief collega’s die betrokken zijn bij de rechtstreekse beeldverslagen van de Winterspelen.

Het aantal perskaarten voor niet-rechtenhouders ligt iets lager dan het aantal journalisten, fotografen en technici dat in 2014 in Sotsji actief was. Toen beschikten de Nederlandse media nog over 41 accreditaties voor niet-rechtenhouders.

De daling komt door een groeiend aantal deelnemende landen en meer  sportdisciplines, zodat de beschikbare accreditaties over meer landen moesten worden verdeeld.

Desondanks is de afname minder ingrijpend dan aanvankelijk dreigde. Het IOC wilde de Nederlandse accreditaties met een kwart inkrimpen, van 28 naar 21. Ook was het de bedoeling om de foto-accreditaties van 11 naar 10 terug te brengen.

Na bezwaar van NOC*NSF en NSP bleek het IOC vatbaar voor argumenten en is het kaartencontingent opgerekt tot 25 accreditaties voor schrijvende media en 11 voor fotografen. Het aantal technische kaarten bleef onveranderd op twee.

Eurosport (formeel Discovery Networks Benelux) is de hoofdbroadcaster van deze Spelen en heeft een sublicentie verstrekt aan de NOS. De Olympische uitzendingen van de NOS blijven daardoor vrijwel hetzelfde als voorheen. De NOS brengt (cq voorganger NTS) al sinds 1964 de warmte van het olympisch vuur dichtbij de kijkers en luisteraars.

Eurosport Discovery zendt drie sporten exclusief live uit via de eigen kanalen: ijshockey, skicross en snowboardcross. De sportzender doet in bijna 50 landen live verslag van de Winterspelen, waaronder in Nederland via twee tv-kanalen en online via de Eurosport Player.

De NOS mag die sporten na afloop in een lange samenvatting uitzenden. Eurosport houdt daarnaast de streamingrechten exclusief. De NOS kan via NOS.nl en de NOS App wel alles uitzenden wat ook op televisie te zien is, zowel rechtstreeks als in samenvatting.

NOS staat voor de opgave de komende weken 230  uur televisie op de olympische zender NPO 1 in de huiskamers te brengen, waarvan 150 uur live. Daarnaast wordt via Radio 1 nog eens 90 uur aan liveverslagen en voor- en nabeschouwingen de ether in gestuurd, plus een onophoudelijke stroom aan nieuws via NOS.nl, de NOS App en uiteraard het aloude en niet weg te denken NOS Teletekst.

https://over.nos.nl/fileupload/Persdossier_OS_Pyeongchang_2018_1.pdf

 

GERARD DEN ELT