Nieuws

Geweldenaar!

Ik volg de Winterspelen van huis uit. Dat is in de beleving onvergelijkbaar met als je er daadwerkelijk bij bent. Ik denk dat alle collega’s die beide hebben meegemaakt dat kunnen beamen. De emotie is anders. Thuis is die minder.

Ter plekke schat je de zaken anders in. Ik ben geneigd de verhalen van de collega’s ter plekke te geloven. Die zijn er bij. Maar thuis vallen je andere dingen op.

Het woord geweldenaar viel vaak de laatste tijd. Sven is een geweldenaar. Ik ben de laatste om dat te bestrijden. Maar als een of andere Italiaan die even een stapje opzij doet omdat Jorrit hem een ronde inhaalt ook wordt uitgeroepen tot geweldenaar devalueert dat begrip een beetje.

Sven ‘verloor’ de tien kilometer. Hij gaf de winnaar een hand en legde vervolgens voor de kijkers uit dat hij niet goed genoeg was. Hij werd uitgeroepen tot held! Zoveel gewonnen en dan zo omgaan met een grote nederlaag. Insiders waren tot tranen toe geroerd.

Ik vond hem ook een held. Maar ik vond ook dat we niet moeten overdrijven.

Er hebben wel vaker grote vaderlandse sporters ondanks grote successen op een beslissend moment gefaald. Die werden door ons allemaal in de pan gehakt. Persoonlijk vind ik Clarence Seedorf een grootheid, maar in beginsel is hem nooit vergeven dat hij ooit een strafschop overschoot.

Nou ja, hij schoot er vier over. Maar Sven won vier keer geen goud op de olympische 10 kilometer. Waarom is Clarence voor altijd de schlemiel (in Nederland!) en Sven voor altijd de held.

Laatst belde ik de KNVB om te vragen waarom Sofyan Amrabat voor Marokko had gekozen. Hij had zijn gevoel gevolgd, was de reactie. De voetbalbond, wel vaker de kop van jut, werd aangepakt. Door wanbeleid was een groot talent verloren gegaan voor ons land. Het gaat ons wereldtitels kosten.

De olympische 10 kilometer werd gewonnen door TJ Flowers uit Canada, of liever gezegd Ted-Jan Bloemen uit Leiderdorp. Maar niemand die zich afvroeg hoe het heeft kunnen gebeuren dat een talent van dit formaat Nederland is ontvlucht, in de hoop in het buitenland wel tot ontwikkeling te komen.

Natuurlijk was de reactie van Sven mooi, na zijn nederlaag. Net als die van zijn coach, Jac Orie. Ze vertelden over de basisprincipes van de sport.

Sometimes you win

And sometimes you lose

GERT LAMMERINK

>

Gert Lammerink (1962) schrijft deze wekelijkse column op persoonlijke titel. Hij werkt sinds 1988 bij het ANP, was in die periode twee keer chef sport, werkte daarnaast als algemeen eindredacteur en combineert tegenwoordig dat werk met sportverslaggeving. Hij deed verslag van vier Olympische Spelen (2002, 2004, 2006 en 2008). Daarnaast bezocht hij vele WKś voetbal (1990, 1994, 1998, 2010), EK’s voetbal (1992, 1996, 2000, 2008) en verder tal van titeltoernooien in het schaatsen, paardensport en judo.