Nieuws

WK BAANWIELRENNEN

Het WK baanwielrennen in Apeldoorn voltrok zich uitermate succesvol voor de Nederlandse deelnemers: vijf gouden, vijf zilveren en twee bronzen medailles. Welgeteld 259 mediavertegenwoordigers uit 18 landen hadden ook weinig te klagen. ,,Het was relaxt werken”, vindt Ad Pertijs, die voor de Brabantse kranten van de Persgroep het WK volgde.

Zelfs de Aziatische media die met forse tijdsverschillen te maken hadden en meer tijd nodig hadden, hoefden zich niet opgejaagd te voelen in het Omnisport. ,,Officieel sloot de persruimte circa twee uur na de wedstrijd, maar de mensen die langer bleven, met name Japanse media, konden via een andere uitgang ook veel later nog naar buiten”, vertelt Roy Schriemer (cyclingonline.nl), die zich in Apeldoorn inzette voor de mediafaciliteiten.

Het contact met de succesvolle Nederlandse afvaardiging verliep aanvankelijk warrig, vooral doordat de UCI hechtte aan de Mixed Zone. ,,Dat werkte niet altijd omdat renners eerst wilden uitblazen of zich laten verzorgen. Toen Johan Lammerts (technisch directeur van de KNWU)  de verwarring in de gaten kreeg, heeft hij bemiddeld en is dat snel opgelost”, aldus Ad Pertijs.

Vanuit het buitenland waren BBC en VRT met speciale tv-crews uitgerukt. Uit 11 landen meldden zich 50 tv-medewerkers. Daarnaast waren uit15 landen in totaal 54 fotografen en 55 journalisten geaccrediteerd.

De persruimte was zes dagen achtereen open van negen uur ’s ochtends tot ’s avonds laat. Libéma, eigenaar van Omnisport, had gezorgd voor internet via de kabel en een draadloos netwerk. Op alle werkplekken waren internet- en stroomvoorzieningen beschikbaar.  Ook waren er koffie, thee, water, frisdrank, candybars, chips en koeken. Tegen betaling was zowel  lunch als avondeten beschikbaar. Daar moest vooraf voor worden ingeschreven, wat veel journalisten aanvankelijk niet wisten. Met 130 parkeerplaatsen dichtbij de uitgang voldeed de parkeerbehoefte aan alle  wensen.

,,Het was soepel werken. Dat gold ook weer voor de accreditatie. Ik denk niet dat er een sportorganisatie is waar dat zo simpel werkt als bij de UCI”, legt Ad Pertijs uit. ,,Wie als wielerjournalist bij de UCI geregistreerd staat, krijgt voor elke grote wedstrijd een sms-je  met de vraag of je geaccrediteerd wilt worden. Daarop hoef je alleen met ja of nee te reageren. Simpeler kan eigenlijk niet.”

Overzicht van de mediafaciliteiten in Omnisport Apeldoorn