Nieuws

COLUMN

Te oud!

Sinds de Winterspelen roepen veel prominenten in en rond het schaatsen sponsoren op om de sport te gaan steunen. Dat levert geweldige publiciteit op. Bij Justlease weet men daar alles van. Voor zover ik weet heeft het bedrijf afspraken gemaakt met Ireen Wüst, is die nagekomen en heeft vervolgens ruim op tijd aangegeven de contracten niet te zullen verlengen.

Kennelijk heeft men zich in tweede instantie bedacht en overwogen toch iets in het schaatsen te blijven doen. Zonder Wüst. Volgens mij heeft het bedrijf tot zover niets gedaan wat niet mag.

Hoe dat alles Ireen ter ore is gekomen, dat men überhaupt van haar af wil, haar zelfs te oud zou hebben genoemd, dat alles heeft mij verbaasd. Dat dan weer wel. Ireen verwoordde haar frustraties bij de collega’s van de NOS op een integere, professionele en respectvolle manier. Ze bedankte haar sponsor en coach ook voor de mooie en succesvolle jaren.

Wüst was woest maar liet zich niet kennen. Anton zei altijd: If you wanna’ be a champion, act like one!

De rest van de wereld - de mensen die bedrijven op hadden geroepen toch vooral in het schaatsen te stappen - viel vervolgens massaal over de sponsor heen en ik was niet verbaasd dat die zich een dag later definitief uit het schaatsen terugtrok. Er is hier geen sprake van een win-win-situatie.

Persoonlijk zie ik geen reden om over Justlease heen te vallen. Wel had ik liever gezien dat het bedrijf Ireen een salarisverhoging van 50 procent had aangeboden en een paar aandeeltjes had gegeven. Doen ze in het buitenland ook met kampioenen van dit formaat. Maar ja, er zijn bedrijven die dit wel doen en vervolgens ook heel de wereld over zich heen krijgen.

Daarom stel ik voor dat ING de komende vier jaar optreedt als sponsor voor Ireen. Het bedrijf heeft net een financieel meevallertje gehad en heeft vaker bewezen een groot hart voor sport te hebben. Wat mij betreft kan dit op korte termijn worden afgehandeld en kunnen we ons in alle rust gaan voorbereiden op een nieuw schaatsseizoen.

Ik verwacht dat Ireen over vier jaar in Peking nog wel een paar medailles erbij haalt. Daarna gaat ze lekker onderuit gezakt op de tribune kijken hoe Sven eindelijk die 10 kilometer eens een keer wint. Dat sabbatical in 2019 heeft hem goed gedaan.

Hoezo te oud?

GERT LAMMERINK

Gert Lammerink (1962) schrijft deze wekelijkse column op persoonlijke titel. Hij werkt sinds 1988 bij het ANP, was in die periode twee keer chef sport, werkte daarnaast als algemeen eindredacteur en combineert tegenwoordig dat werk met sportverslaggeving. Hij deed verslag van vier Olympische Spelen (2002, 2004, 2006 en 2008). Daarnaast bezocht hij vele WKś voetbal (1990, 1994, 1998, 2010), EK’s voetbal (1992, 1996, 2000, 2008) en verder tal van titeltoernooien in het schaatsen, paardensport en judo.