IN DE SPO(®)TLIGHT

Dick Heuvelman, initiatiefnemer WK wielrennen 2020

Van oudsher bestaat er een hechte band tussen wielrennen en media. Veel klassieke wielerwedstrijden kwamen tot stand op initiatief van kranten en sportbladen. Dick Heuvelman (72), oud-sportjournalist van het Dagblad van het Noorden, houdt de band in stand als initiatiefnemer voor de organisatie van het WK wielrennen 2020 in de provincies Groningen en Drenthe.

 

Nadat je de Giro in 2002 en de Vuelta in 2009 hebt binnengehaald nu het WK in 2020. Hoe doe je dat, Dick?

 

,,Ik zit niet in de organisatie, ik ben de initiatiefnemer. Ik heb het hele spel bedacht. Met mijn netwerk heb ik de juiste mensen in het noordelijke maatschappelijke leven erbij gezocht, de politiek en het bedrijfsleven kunnen overtuigen.”

 

Hoe definitief is het dat Groningen/Drenthe wordt aangewezen?

 

,,We hebben nu een brief binnen waarin de UCI ons zwart op wit vraagt de organisatie van Italië over te nemen. Aanvankelijk was ons alleen mondeling verzocht om onze kandidatuur voor 2023 te vervroegen naar 2020 omdat Italië problemen had. Nu het zoveel dichterbij is gekomen, merk je ook dat het meer gaat leven. Het project kost 15 miljoen. Tien miljoen is binnen via de twee provincies, bij VWS is hiervoor een potje van 2,5 miljoen beschikbaar. De rest moet uit sponsoring komen.”

Wat drijft jou?

,,Ik heb als wielerverslaggever meerdere keren de Tour gevolgd en een netwerk binnen het wielrennen opgebouwd. Ik ben ook noorderling, die wil laten zien dat we hier ook grote evenementen kunnen houden.”

Wat is jouw rol nu nog?

,,Ik wil me vooral met het parkoers bemoeien. Er zijn in zo’n WK-week veel wedstrijden in verschillende categorieën,  veel tijdritten vooral. Maar de aandacht gaat toch voornamelijk uit naar het parkoers van de profs. Die moeten starten op de Grote Markt in Groningen. De finish voor alle wedstrijden ligt op het TT-circuit in Assen. Dat wordt het epicentrum. Daar zijn alle faciliteiten  beschikbaar, accommodatie voor de toeschouwers, glasvezel en alle andere technische benodigdheden voor de media.

Het wordt wel een vlak parkoers zeker?

,,Wat is daar erg aan? Het spectaculairste WK van de laatste jaren is dat van 2016 in Qatar geweest, een waaierkoers. Dat moet het hier ook worden. Bij de andere WK’s zijn de hellingen nauwelijks  selectief geweest. De UCI vindt ook dat WK’s van jaar tot jaar moeten variëren van karakter. Dit jaar in Innsbruck wordt het een koers voor de klimmers. Maar vergeet niet, wij hebben ook kasseien en een berg in de aanbieding, de VAM-berg, de oude vuilnisbelt bij Wijster, een hoge bult van veertig meter die nog wordt opgehoogd tot zestig meter. Dat is maar 25 meter minder dan de beklimming van de Cauberg. Die VAM-berg moet een eldorado worden met fietsroutes voor trimmers. Daarmee laat het WK dan ook een legacy na.”

Nog meer evenementen in petto?

,,Waarom niet, als mijn gezondheid het toelaat? De Tour de France lijkt me nog wat ver weg. Drie grote wielerevenementen hier, vind ik al heel mooi. ‘Heuvelmans derde kroonjuweel’, schreef het Dagblad van het Noorden al. Mijn kroon is dus al aardig gevuld.”

HENK MEES