Nieuws

Op bezoek bij Buf!

Sinds een collega mij wees op het ietwat satirische onderdeel ‘van onze verslaggever Buf ten Napel’ in de Volkskrant is dit één van mijn favoriete rubrieken in de media geworden.

Als je even bent weggeweest uit de sport en in een andere hoedanigheid naar de productie kijkt, zie je dat er nog steeds niet altijd wordt afgeweken van de platgetreden paden. Daar is niets aan te doen. Hoort er ook gewoon bij.

Hoewel Buf op het één na het andere cliché wordt betrapt, ze worden zelfs in de krant onderstreept en voorzien van commentaar van de directie, zie en hoor je ze nog dezelfde dag in de berichtgeving te pas en te onpas terug. Het dringt kennelijk nog niet tot iedereen door.

De ontketende Jaspers.

Een eclatante zege.

De puissant rijke eigenaar.

De Kasteelbewoners.

‘De kraker’ is natuurlijk een evergreen. Hiermee geven we aan dat het om een topwedstrijd gaat. Tegenwoordig wordt veelvuldig gesproken van de kelderkraker. In dat geval gaat het om een belangrijke wedstrijd tussen twee clubs die laag op de ranglijst staan. Het moeten taalvirtuozen zijn die dit bedenken.

Ik denk dan vaak terug aan Jaap Klokkemeijer, mijn onlangs overleden leermeester van weleer. John Volkers schreef destijds in een In memoriam hoe Jaap te werk ging. Hij las een halve zin voor van een artikel dat hij ter beoordeling nakeek, als wij dan de rest van de zin konden afmaken haalde hij die uit het verhaal. Want dan was die al q*eerder geschreven en van een gebrek aan originaliteit hield Jaap niet.

Het zwalkende Feyenoord.

De warrig leidende Kuipers.

De gelijkmaker viel uit het niets.

Heerlijke pot!

Twee ploeterende ploegen.

In opkomst de laatste jaren is OP BEZOEK BIJ. Dat is tegenwoordig de met afstand meest gebruikte constructie (cliché) in de sportjournalistiek. Over de diverse media bekeken kom ik het per weekeinde zeker dertig, veertig keer tegen.

Vroeger won (of verloor) Ajax bij Feyenoord, tegenwoordig wint (of verliest) Ajax op bezoek bij Feyenoord. De speler van Zwolle raakt geblesseerd op bezoek bij AZ. Ron Beton krijgt een gele kaart op bezoek bij Excelsior.  

Ik zou graag willen weten wie dit als eerste heeft bedacht.

Go Ahead leed op bezoek bij Cambuur zijn zesde nederlaag. Het is hetzelfde als: Ik heb gisteren nog gegeten op bezoek bij mijn moeder. Of:  Ik heb nog naar een film gekeken op bezoek in de bioscoop.

FC Twente wint op bezoek bij VVV. Dat had ik dan wel mooi gevonden.

GERT LAMMERINK

Gert Lammerink (1962) schrijft deze wekelijkse column op persoonlijke titel. Hij werkt sinds 1988 bij het ANP, was in die periode twee keer chef sport, werkte daarnaast als algemeen eindredacteur en combineert tegenwoordig dat werk met sportverslaggeving. Hij deed verslag van vier Olympische Spelen (2002, 2004, 2006 en 2008). Daarnaast bezocht hij vele WKś voetbal (1990, 1994, 1998, 2010), EK’s voetbal (1992, 1996, 2000, 2008) en verder tal van titeltoernooien in het schaatsen, paardensport en judo.