Nieuws

Exclusief op Eurosport

De live-uitzendingen van de Giro d’Italia in Nederland en België zijn dit jaar exclusief voorbehouden aan Eurosport. Studio Sport moet zich beperken tot samenvattingen van maximaal 5 minuten. Daarnaast kan de NOS nog wel interviews en andere beelden uitzenden in een verlengde uitzending van Studio Sport. 

In de VARA-gids constateert Mart Smeets: ,,Ik heb mijn hele arbeidzame leven geroepen dat je alle drie de rondes (Tour, Giro en Vuelta) compleet moest uitzenden, met verslaggevers extra en een omlijstend programma. Mijn wens kwam nooit uit: met de neus in de lucht ging de Nederlandse televisie (en ook de radio en schrijvende pers) voorbij aan Giro en Vuelta: die bestonden alleen als er een Nederlandse renner iets leuks deed. De Belgen daarentegen hebben lang alle drie de grote rondes in beeld gebracht in een jaar. Als Eurosport zichzelf ‘home of cycling’ noemt, wat mogen die gasten van de VRT dan niet op hun kaartjes laten drukken.”

Bij de beelden op Eurosport doen oud-renner Karsten Kroon en de Vlaming Jeroen Vanbelleghem vanaf het Mediapark in Hilversum verslag voor Nederland en Vlaanderen. Smeets daarover in de Varagids. ,,Eurosport is nu de aangewezen spoorbaan. Inclusief de commerciële onderbrekingen. Hun mensen werken vanuit eigen land en dat proef en merk je. Ik vind dat, zeker in het wielrennen, commentatoren ter plekke moeten zijn. Dan pas kan je de sfeer voelen en vertalen. Eurosport heeft de live-koers in handen, gewoon omdat die zender enige tijd geleden de dure rechten heeft gekocht en daar dus mee aan de slag kon gaan. Ik meen te weten dat Eurosport beduidend minder kijkers trekt dan de publieke omroep dat voorheen in wielerkoersen deed.”

Mart Smeets heeft dit jaar bij Nu.nl zijn eigen kanaal gevonden om dagelijks zijn licht te laten schijnen over de Giro. Vanuit zijn werkkamer thuis in Haarlem bespreekt Smeets (71) het wedstrijdverloop in een dagelijkse ‘videocolumn’ op nu.nl/mart.  ,,Als je altijd hebt geroepen dat hier te lande niets gebeurt, moet je ook consequent zijn en er zelf de schouders onder willen zetten. Het is een leuke uitdaging en het zal mijn eerste vlogwerk ooit worden. Spannend”, aldus Smeets, die ook tijdens de Tour de France zo te werk zal gaan. ,,We zijn erg blij dat een wielericoon als Mart Smeets deze zomer tientallen keren op NU.nl te vinden is“, aldus Nu-hoofdredacteur Gert-Jaap Hoekman.