SCHOT VOOR DE BOEG

Mediageniek

Dinsdagmorgen zag ik op Instagram een lollig (bedoeld) reclamefilmpje voorbijkomen van het officiële account van Zlatan Ibrahimovic. Het zoveelste.

De excentrieke Zweed doet er alles aan om zijn populariteit en vooral zijn imago van coole-jongen-van-de-straat-die-niet-met-zich-laat-sollen uit te melken. Geef hem ongelijk. Toch begint het mij een beetje triest te stemmen.

Bovengenoemde reclame was er één voor gokbedrijf Bethard. De andere keer is het weer zijn eigen parfum, zijn kledingmerk A-Z of een van zijn vele andere sponsors. Wederom: geef hem eens ongelijk. In tegenstelling tot veel andere profs denkt Ibrahimovic tenminste aan een carrière na het voetbal.

Maar dat is wel precies waar die trieste gevoelens vandaan komen: Ibrahimovic die bezig is met een carrière na het voetbal. Want het einde van Zlatan de voetballer is nu echt nabij.

Veel symbolischer kon het ook niet. Het lollige reclamefilmpje kwam in mijn timeline voorbij op de ochtend nadat Zlatan bij LA Galaxy met een rode kaart van het veld was gestuurd omdat hij een tegenstander een klap(je) had gegeven. In overigens de vijfde wedstrijd op rij waarin hij niet scoorde. Er was geen statement over de rode kaart. Geen boosheid, geen excuus. Wel een lollig reclamefilmpje. Alsof hij wilde zeggen dat het hem allemaal niet zoveel meer kan schelen, dat voetbal.

En eigenlijk wisten we dat al. Want Ibrahimovic had reeds aangekondigd dat hij volgende maand niet meer aan het WK meedoet. Overigens niet voordat hij gesuggereerd had dat hij er wél bij zou zijn Rusland. ,,Een WK zonder mij is geen WK”, had de spits op de Amerikaanse tv gezegd in de talkshow van Jimmy Kimmel. Waarna massaal geconcludeerd werd dat Ibrahimovic bij de Zweedse WK-selectie zou zitten. Niet dus. Het was blijkbaar zijn bedoeling om verwarring te zaaien. Hij geldt dan ook als de meest mediagenieke topvoetballer van zijn generatie.

En dat maakt het dus triest dat het bijna over is. Fysiek gezien is dat echter niet meer dan logisch. Ibrahimovic claimt dat hij altijd traint als een beest – om dat kracht bij te zetten liet hij een leeuwenkop op zijn rug tatoeëren. Hij oogt ook nog steeds afgetraind. Maar ieder lichaam raakt een keer op en de Zweed is intussen 36. Het zij zo.

Op het hoogste mondiale niveau blijven gelukkig zat prachtvoetballers over. Maar uitgesproken mediagenieke persoonlijkheden des te minder. Clichés brakende eenheidsworsten, zou een zekere besnorde tv-persoonlijkheid ze noemen.

Toch is er hoop, bedacht ik toen ik de cover van de nieuwe VI onder ogen kreeg, met daarop de torso van Memphis Depay. (https://twitter.com/VI_nl/status/998609884622016513) Man in bloedvorm. Memphis is nog lang geen Zlatan, vertel mij wat, maar overeenkomsten zijn er zeker: eigenzinnig, uitgesproken, controversieel en gezegend met bovengemiddeld veel (aanvallend) talent.

Net als Zlatan kreeg Memphis al een flinke berg shit over zich heen aan het begin van zijn loopbaan, maar hij is zich een weg naar boven aan het vechten. En wat voor een tatoeage prijkt er op de rug van Memphis? Juist. Een leeuwenkop. Nu nog wat humor van Zlatan overnemen en Memphis komt er wel.

En Zlatan zelf? Het zal geen toeval dat hij Los Angeles heeft uitgekozen voor het laatste hoofdstuk van zijn loopbaan. Die gaan we straks terugzien in Hollywoodfilms. Hopelijk als zichzelf.

 

DAAN SMINK
BESTUUR NSP