IN DE SPO(®)TLIGHT

René Bouwman, fotograaf

Fotografen en cameramensen hoeven zich bij sportwedstrijden geen zorgen te maken over de nieuwe privacywetgeving. Dat stelt René Bouwman (De Telegraaf), bestuurslid van de NSP namens de fotosectie.

Rene Bouwman

René, mag je foto’s blijven maken waarop toeschouwers herkenbaar en identificeerbaar zijn?

,,Niemand hoeft zich zorgen te maken. De stelregel is dat de situatie werkbaar moet blijven. In de wet is specifiek vastgelegd dat er voor het maken van beelden voor journalistieke doeleinden niets verandert.”

Wordt er onderling, onder fotografen, over de nieuwe wetgeving hierover gesproken?

,,Ja, niet meer dan terloops. Een groot thema is het niet.”

Zouden gefotografeerde toeschouwers nu eerder in actie kunnen komen?

,,Nee, geloof ik niet. Wie naar een stadion gaat, kan redelijkerwijs verwachten dat de kans bestaat gefotografeerd te worden. Het is volgens mij ook in de standaard-huisregels van voetbalclubs opgenomen. Op de achterzijde van een kaartje staat meestal vermeld dat de toeschouwer door een kaartje te kopen ermee akkoord gaat gefotografeerd of gefilmd te kunnen worden.”

Nooit iets meegemaakt op dit vlak?

,,Ik heb één keer meegemaakt dat een cameraman moeilijk deed over een foto die ik van hem had gemaakt gewoon om te laten zien onder welke omstandigheden een cameraman zijn werk doet. Een klacht van een cameraman nota bene, tja….“

Wat dacht je van die iconische foto van een jonge Feyenoord-fan die zijn middelvinger opsteekt?

,,Van die foto is ook nooit een zaak gemaakt. Fotografen en cameramensen moeten hun werk kunnen doen. Dit soort beelden horen bij een voetbalwedstrijd in een stadion.”

Verandert er nu niets voor fotografen?

,,Naar ik heb begrepen niet, hooguit met het vastleggen van mailadressen. Ik ga ervan uit dat we ook gewoon op dezelfde voet verder kunnen gaan met het portfolio op de website.”

Kortom, fotografen hoeven zich geen zorgen te maken?

,,Nee hoor, er mag geen onwerkbare situatie ontstaan. Als ons het werken onmogelijk zou worden gemaakt, zou deze wet zijn doel voorbijschieten.”