Nieuws

‘Congres over míjn toekomst’

Brussel, de politieke hoofdstad van Europa, was deze maand het toneel voor het 81ste AIPS Congres.  Op het moment dat ik als AIPS Young Reporter voor de Rugby Sevens in het Hong Kong Stadium stond, werd ik gebeld door AIPS-president Gianni Merlo of ik dit congres wilde coveren. Mijn Young Reporters-hart sloeg een paar keer over toen ik hiervoor werd uitgenodigd.

Marie van der Donk

Het congres begon met een borrel, wat een grote hereniging met voormalige Young Reporters was. Een daarvan was nu vicepresident van AIPS Afrika, iemand anders had nu een stageplek op het kantoor in Italië. De zaal was gevuld met meer dan 100 journalisten van over heel de wereld: veel nieuwe gezichten en grote namen in de sportjournalistiek, waar ik mijn ogen toch nog een klein beetje bij uitkeek.

Mijn voormalig mentor, Sonja Nikcevic, ontving me samen met een videograaf en vier schrijvende journalisten in de eerste vergadering. Waar ik eerst nog veel gecoacht en begeleid werd in mijn stukken, was ik nu één van de journalisten in het team. Dit bracht meer verantwoordelijkheden met zich mee, maar vooral meer artikelen en video’s met strenge deadlines.

De eerste dag begon zonder ontbijt gelijk achter mijn computer in de theaterzaal van hotel Le Plaza. Als eerste waren de delegaties uit Europa aan de beurt om samen te vergaderen. Hier werd duidelijk welke veranderingen de journalistiek doormaakt. Momenteel speelt de discussie over de onafhankelijkheid van de sportjournalistiek vandaag de dag. Fotografen en radiojournalisten worden steeds vaker geweigerd op persconferenties, ook worden die vaker afgelast.

Als vervanging worden er clubfotografen met meer privileges en een uitgebreidere accreditatie ingehuurd. Dit is een onderwerp wat mij persoonlijk ook veel doet, omdat dit toch de toekomst van mijn journalistiek schetst. Vanuit Nederland kwam hier ook het geluid dat we moeten opkomen voor onze eigen positie. ,,Anders kunnen we over tien jaar ons werk niet meer doen, omdat clubs hun eigen media hebben. We moeten wegstappen van de politiek hierachter en ons punt glashelder maken bij het Europees Parlement.’’

De brandende vraag hoe je relevant kunt blijven als medium in het digitale tijdperk blijft ook in dit congres niet onbesproken. Merlo opent een panel waarin verschillende mogelijkheden worden besproken hoe we de nieuwe generatie, waartoe ik ook hoor, bij de sport kunnen houden. In mijn eigen studentenkring merk ik veel dat mensen snelle en visuele journalistiek willen. Dit blijkt ook uit statistieken: de AIPS-website wordt gemiddeld 5 tot 10 minuten bezocht. Mensen consumeren video’s, foto’s en visuele items bijna tegelijkertijd. De toekomstige journalist moet zich vooral aangesproken voelen om dit dan ook allemaal tegelijkertijd te kunnen doen.

Gezelligheid op het podium bij het AIPS-congres

MARIE VAN DER DONK