IN DE SPO(®)TLIGHT

Camera’s leggen 25 acties per seconde vast

In de eredivisiestadions zijn hypermoderne camera's geïnstalleerd die alle bewegingen van spelers en bal registreren en automatisch omzetten in data. De statistische gegevens van alle wedstrijden die hiermee collectief worden verzameld zijn voor alle 18 eredivisieclubs beschikbaar.
Het zogeheten TRACAB-trackingsysteem van ChyronHego biedt de mogelijkheid om de prestaties van spelers en team te analyseren en daarmee te ontwikkelen.

Camera’s in het stadion van VVV Venlo.

Per wedstrijd worden 3,5 miljoen datapunten verzameld, zoals fysieke-, positie- en tactische data. Iedere seconde worden er van elke speler en bal gemiddeld 25 bewegingen vastgelegd.
Hetzelfde systeem wordt reeds gebruikt in onder andere de Engelse Premier League, de Duitse Bundesliga, UEFA Champions League, het WK voetbal en het Amerikaanse honkbal (MLB). Voor de toepassing van het systeem in Nederland werkt ChyronHego samen met de koepelorganisatie Eredivisie CV.
Meer dan de helft van de eredivisieclubs kan ook tijdens trainingen gebruik maken van nieuwe draagbare tracking technologie van ChyronHego.

Camera’s in het stadion van PEC Zwolle

De door het trackingsysteem ingewonnen data wordt daarnaast verrijkt met een datastroom van Opta Sports, waarin zogeheten event data is vastgelegd. Hierin worden naast de bekende gegevens als doelpunten, assists, doelpogingen en balbezit ook alle overige acties op het veld in kaart gebracht zoals tackles, passes, dribbels en balveroveringen.
Opta Sports is al vijf jaar verbonden aan de Eredivisie als 'Official Match Data Supplier' en ondersteunt clubs dit seizoen ook direct bij hun data-analyse.