SCHOT VOOR DE BOEG

Hup FC Emmen!

Het zijn barre tijden voor het Nederlandse voetbal. Met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid worden donderdag na AZ ook Vitesse en Feyenoord al in de voorronden van de Europa League uitgeschakeld. Het niveau van de Eredivisie holt achteruit. Gelukkig is daar FC Emmen!

Hartstikke knap hoor, dat gelijkspel van Heracles op bezoek bij Ajax. Niets dan lof voor de Almeloërs. Want niet alleen was Ajax matig; Heracles speelde gewoon goed. Maar de mooiste stunt van de eerste speelronde in de Eredivisie was natuurlijk de overwinning van debutant FC Emmen op bezoek bij ADO Den Haag.

DAAN SMINK

Het was een fraai nieuw hoofdstuk in het succesverhaal van het kleine jongetje dat ineens mag meedoen met de grote jongens. Als vanzelfsprekend is de club voor velen een gedoodverfde degradant, maar in Emmen hopen ze stiekem te kunnen uitgroeien tot een tweede sc Heerenveen. En waarom ook niet? In de gedevalueerde Eredivisie is al snel iets te halen als je je de kop niet gek laat maken en in alle rust je eigen koers vaart. En laat dat aan de nuchtere Drenten maar over.
In Dick Lukkien lijkt Emmen ook de trainer te hebben die precies bij de club past. Geen man van spannende oneliners of stevige clashes met de pers, maar iemand die normaal doet en stap voor stap bouwt aan een elftal met een eigen gezicht.

Kijk voor de gein ook eens op zijn twitteraccount (https://twitter.com/lukkiendick). Lukkien beantwoordt daar de fijne eerste aflevering van een NOS-serie over FC Emmen met twee hartjes en roemt er de ‘schitterende compilatie’ die RTV Drenthe maakte rond de promotiewedstrijd van de club. Op aan hem gerichte tweets reageert hij meer dan eens met woorden als ‘Was leuk’ en ‘Prachtige ervaring’. Een dankbaar mens, die Lukkien.

Maar tegelijkertijd een man die het Eredivisie-avontuur niet als een eenmalig hoogtepunt ziet. Lukkien en Emmen stralen in alles uit dat ze een blijvertje willen zijn. Als hij daarvoor een boomlange achttienjarige keeper op doel moet zetten dan doet hij dat, weten we inmiddels.

Het staat iedereen vrij om Emmen saai te vinden. Maar je kunt de club ook prijzen om het verstandige beleid dat nu vrucht afwerpt. Daar kunnen veel clubs een voorbeeld aan nemen. Mocht Emmen zich dit seizoen werkelijk handhaven, dan raad ik ze aan om de volgende slogan te omarmen: FC Emmen, groot geworden door gewoon te blijven.

Dat geldt zelfs voor de heerlijk ouderwetse voetbalhumor: https://sporza.be/nl/2018/07/13/traditie-bij-nederlandse-club-emmen-longtest-voor-nieuwkomers/.

DAAN SMINK