Nieuws

'Geen water mee met deze hitte?'

Door Eline van Suchtelen

Grote verbazing bij de beveiliger die mijn tas controleert op verboden items bij de poort van het olympisch stadion in Berlijn. "Geen water mee met deze hitte? Je haalt het einde van de dag niet", zegt hij met een knipoog. Weer eens wat anders dan de toernooien waar geen flesje water het stadion in komt. Na een korte blik in de tas kwam er op de EK atletiek altijd snel een ‘viel spass’. Nergens was oponthoud. Een verademing voor journalisten, die van overijverige bewakers soms een beetje zenuwachtig worden.

Eline van Suchtelen in het olympisch stadion van Londen. (Foto: Robin van Lonkhuijsen).

Vorig jaar op de WK in Londen dreven de strenge controleurs aan de poorten een zeer gerespecteerde collega tot waanzin. Op één van de laatste dagen werd hij plotseling geweigerd bij de ingang die hij de hele week al had genomen. Stampvoetend schreeuwde hij - er was enige haast, Dafne Schippers stond op het punt om een finale te lopen - dat hij 'no criminal' was.

Dit soort ontploffingen zijn in Berlijn niet nodig geweest. Het was er overigens ook te warm voor, met hitterecords tot 38 graden. De faciliteiten voor de pers waren uitstekend geregeld. Prima werkplekken op de tribune waar een kabel uitkomst bood bij de soms haperende wifi. Alleen het schermpje met de live resultaten was ondoorgrondelijk.

Het olympisch stadion in Berlijn (Foto: Eline van Suchtelen)

Buiten op het terrein stond een ruime perstent met airco. In een andere tent konden journalisten tussen de vrijwilligers voor een klein bedrag een maaltijd nuttigen. Een fijn alternatief voor wie niet de hele week op bratwurst en pretzel wilde gaan.

Een calorierijk dieet was niet overbodig, gezien de vele treden van de nok van het stadion naar de mixed zone. Perschef Esther Singendonk heeft het record in handen. Zij rende duizelingwekkend vaak op en neer. De mixed zone was ruim opgezet, ook daar verliep alles soepel. Het blijft alleen erg jammer bij atletiek dat de sporters hun verhaal eerst voor talloze tv-camera’s moeten vertellen voordat ze bij de schrijvende pers komen. Al toverden Jamile Samuel en Susan Krumins ook na de zoveelste versie van hun weg naar het Europese erepodium nog een lach op ieders gezicht.

Berlijn was onderdeel van de European Championships in Glasgow, waar zes andere sporten EK's hadden. Daar schrijf ik niks over, want daar heeft niemand in Berlijn wat van gemerkt. Behalve dat er iets minder ruimte in de krant was om over atletiek te schrijven.