Nieuws

Boze brief naar Volkskrant na bekerfinale van ’85

De KNVB-bekerfinale FC Utrecht - Helmond Sport (1-0) was in 1985 al enkele dagen verleden tijd toen voetballer Johan van der Hooft besloot alsnog een boze brief te sturen naar de hoofdredactie van De Volkskrant. Op een typemachine tikte Van der Hooft een vel vol, dat integraal staat afgedrukt in het onlangs verschenen jubileumboek ’Het gebeurde op De Braak, 50 jaar Helmond Sport’.

Van der Hooft, oud-speler van Helmond Sport en destijds actief voor FC Utrecht, deed in de brief zijn beklag over een interview met hem, dat op de dag van de wedstrijd in De Volkskrant was verschenen. De spelers van Helmond Sport bleken door zijn uitspraken extra gemotiveerd, vooral met Van der Hooft als mikpunt.

Het gewraakte interview in De Volkskrant

Van der Hooft schreef onder meer: ‘Het artikel getuigt m.i. van journalistieke wansmaak en heeft bovendien bijgedragen tot een stuk sportverruwing. Tijdens de wedstrijd ben ik doorlopend door mijn tegenspelers aangevallen op een wijze die weinig meer met regulair, laat staan sportief voetbal te maken heeft. De trainer van Helmond Sport heeft mij voor geheel tv-kijkend Nederland een matennaaier genoemd.’

Van der Hooft vroeg De Volkskrant zijn protest als ingezonden brief te publiceren. Voor zover na te gaan is op www.delpher.nl (de website waarop de dagbladen kunnen worden ingezien) is dat niet gebeurd. Of (en hoe) De Volkskrant heeft gereageerd, staat niet vermeld in het jubileumboek.

Het jubileumboek is een collage van anekdotische verhalen en interviews met ex-spelers, oud-trainers en voormalige bestuursleden. De twaalf auteurs bestaan voor een groot gedeelte uit journalisten die Helmond Sport hebben gevolgd als verslaggever van het Eindhovens Dagblad.

Bij Helmond Sport waren onder anderen John de Wolf, Co Prins, Wim Rijsbergen, Berry van Aerle, René van de Kerkhof, Harry Lubse en Evgeniy Levchenko actief. Vanzelfsprekend worden in het jubileumboek ook herinneringen opgehaald aan de strafschop die Johan Cruijff in 1982 tegen Helmond Sport verzilverde na een een-tweetje met Jesper Olsen. Helmond Sport ontstond in 1967 door de licentie betaald voetbal over te nemen van Helmondia ’55 en speelde twee jaar in de eredivisie (1982-1984).