IN DE SPO(®)TLIGHT

Joop Niezen, niet welkom op perstribune ADO

Joop Niezen (dinsdag 18 september 83 jaar), grondlegger van de huidige NSP, zal niet langer plaats nemen op de perstribune van ADO Den Haag. Na drie  afwijzingen op rij heeft hij de Haagse eredivisieclub laten weten geen aanvraag voor een persplaats nog in te dienen. ,,Ik heb geen content, heeft Ronald van der Geer, de perschef, mij laten weten. Mijn historie bij ADO Den Haag, mijn betekenis voor de sportjournalistiek telt niet.”

Geen content, wat houdt dat in, Joop?

,,Geen idee. Voor Omroep West word ik nog regelmatig gevraagd mijn zegje te doen over voetbal, en dan zeker ook over ADO. Dan is het nuttig wedstrijden live te zien, contact te houden met collega’s. Daarom ging ik tot en met afgelopen seizoen naar elke thuiswedstrijd van ADO. Vorige week kreeg ik voor de derde keer te horen dat de perstribune vol was.  Dat gold ook voor een collega van een huis-aan-huisblad uit Nootdorp, die daarin al dertig jaar over ADO schrijft.”

Zonder enige aankondiging of verdere uitleg?

,,Ja, ik heb geen content, volgens Ronald van der Geer. De perstribune zit vol, liet hij mij voor de eerste twee wedstrijden tegen FC Emmen en Fortuna Sittard al weten. Dat er voor de wedstrijd tegen PSV meer belangstelling bestond, kan ik begrijpen, maar elke keer zo’n vernederend mailtje van de perschef ontvangen, hoeft voor mij niet meer. Dat heb ik ‘m nu fijntjes laten weten.”

Hoe kan het dat de perstribune van ADO bij elke wedstrijd vol zou zitten?

,,Als er echt zoveel belangstelling is, is het de weg van de minste weerstand aanvragen af te wijzen. ADO kan er ook voor kiezen de perstribune uit te breiden.  Het sufferdje uit de regio Den Haag wordt nu geweigerd, zogenaamd bij gebrek aan content, maar wie zich namens het sufferdje van de club uit de regio van de uitclub meldt, kan gewoon de perstribune op.  ADO zegt dat FOX Sports veel meer plaatsen nodig heeft. Maar ik zag daar vorig seizoen ook de cijfertjesgevers van de Telegraaf twee plaatsen innemen. De analisten van de twee clubs zitten er met hun laptops. John de Wolf zat er elke wedstrijd met zijn zoon. Johnny Rep krijgt er een plekje. Als je daar zoveel niet-journalisten toelaat, loopt de perstribune inderdaad vol.”   

Het grieft je ook dat je betekenis en verleden niet tellen.

,,Ik ben in 1945 lid geworden van ADO, ik heb er mijn eerste semiprof-contract getekend. Ik heb er nog niet zo lang geleden voor de ledenraad van alles gedaan, een heel rapport geschreven over historie en betekenis van de club, nog voor de Chinese invasie. Bij ADO telt de historie niet, die begint pas na 1945. Zelfs de twee landskampioenschappen die tijdens de Tweede Wereldoorlog werden behaald, worden consequent genegeerd.”

Je kunt ook niet elders op de tribune een plaats krijgen?

,,Vanwege wat lichamelijke gebreken heb ik daar geen trek in. De perstribune kan ik bij ADO nog wel redelijk bereiken. Daar voel ik me thuis. Bovendien, met wat ik gedaan heb voor ADO, de NSP en als journalist voor Langs de Lijn, Voetbal International, Sport International en nog wat meer, zou ik toch levenslang een plaats op de perstribune bij ADO mogen claimen.”

HENK MEES

NASCHRIFT GERARD DEN ELT, NSP:

Joop Niezen verdient en krijgt alle eer voor zijn grote verdiensten voor de sportjournalistiek. Niet voor niets is hij erelid van de NSP,  al kan dat niet eens bij een stichting. Maar niettemin: zonder Joop zouden onze professie en werkomstandigheden er waarschijnlijk minder goed voorstaan. Op Facebook is een discussie ontstaan waar ik graag wat feiten aan toevoegen.. Ronald van der Geer heeft de NSP voorafgaande aan het seizoen laten weten dat de perstribune steeds dichter bevolkt raakt, onder meer door mensen van de clubmedia en het almaar uitdijende aantal tv-programma's. Zijn overweging was dat er bij high demand alleen mensen een plek op de perstribune krijgen als ze ook daadwerkelijk moeten werken of een duidelijke journalistieke taak uitoefenen. Daar is de NSP het van harte mee eens en Joop heeft dat principe in een telefoongesprek onderschreven. Uiteraard heb ik hem de vraag gesteld of een plek elders in het stadion en eigenlijk op de eretribune geen betere optie is. Probleem is dat hij daar lastiger kan komen en de voorkeur geeft aan de eerste stoel van de eerste rij van de perstribune. Daar kan hij na het bestijgen van de trap meteen neerploffen en als persicoon de collega's begroeten. Dat wens ik hem nog vele jaren toe, maar niet als een jong verslaggever als uiterste consequentie zijn werk niet kan doen omdat er oude tradities gelden. Ronald van der Geer heeft aangegeven dat Joop welkom is indien plaats. Ik hoop dat Joop nog vaak gebruik maakt van die uitnodiging, maar tevens beseft dat journalisten te allen tijde hun werk moeten kunnen doen en dat er dan soms plaats is voor hem en soms ook niet. De NSP is graag bereid de kosten voor een seizoenkaart elders in het stadion te betalen, ook al hoort hij natuurlijk zo veel mogelijk tussen ons in.