Nieuws

De charme van de Ronde van Spanje

Vraag Han Kock naar een vergelijkend warenonderzoek van Tour, Giro en Vuelta en hij ratelt los. ,,Een levensgroot verschil qua werkomstandigheden voor de media. Zeg maar gerust 1 op 70 in het voordeel van de Vuelta als je die met de Tour vergelijkt. De Giro zit er precies tussenin”, vertelt de NOS-verslaggever, die verantwoordelijk is voor de interviews bij start en finish.

Samen met cameraman Dennis van Hoven volgde Kock ruim de helft van de etappes in de Ronde van Spanje. ,,De Vuelta kent een heel charmante sfeer. Het werken is zoveel leuker, makkelijker en rustiger dan in de Tour. Zaterdag stond ik bij de start met Steven Kruijswijk te praten. Wat in de Vuelta mogelijk is, is onmogelijk voor de Tour. Daar is dat circus veel te groot voor.”

Tijdens de Tour de France moest Han Kock bij zijn interviews rond start en finish dagelijks de concurrentie aan met een leger aan camerateams. ,,In de Tour liepen er wel zestig, misschien wel tachtig met een camera rond, in de Vuelta gemiddeld vijf, tot hooguit negen of tien. Het AD was er met drie man voor de website, naast Daan Hakkenberg als verslaggever, Eurosport met twee cameraploegen en verder had je ITV en de Spaanse tv.”

NOS-cameraman Dennis van Hoven stuurt met de LiveU via internet de interviews met Steven Kruiswijk en George Bennett naar Hilversum.

,,Alles is goed geregeld”, constateert Han Kock, die voor de vijfde keer een groot gedeelte van de   Vuelta volgde en inmiddels zo’n twintig keer bij een van de drie grote etappewedstrijden aan het werk is geweest. ,,In de Vuelta kun je na elke etappe de winnaar interviewen, meteen na afloop, vlak achter het podium.  Wat wel vervelend is, zijn de vele verplaatsingen. Door de grote afstanden tussen finish en volgende vertrekplaats zat je vaak uren in de auto.”

Wat Han Kock ook weer opviel waren de geringe uitloopstroken na de finish. ,,Bij de bergaankomsten lag er vaak niet meer dan tachtig meter, soms maar vijftig, daarna hield het letterlijk op. Op zo’n strook was alles geconcentreerd. Daar staat tegenover dat er grote afstanden lagen tussen de bussen met renners en de start, soms wel drie kilometer. De renners overbruggen dat wel met de fiets, maar ga het als verslaggever maar eens lopen.”

Bovenop de Balcon de Bizkaia vinden Daan Hakkenberg (AD) en Just Fontein (Volkskrant) een plekje om hun etappeverslag te tikken.

In de Vuelta was de Nederlandse mediavertegenwoordiging volgens een vluchtige telling van Han Kock de grootste na de Spaanse. ,,In de slotfase van de Vuelta waren AD Telegraaf, Trouw, Volkskrant en ANP met een verslaggever aanwezig. Voor de NOS werkte ik samen met Dennis van Hoven, de cameraman. Het etappeverslag kwam bijna alle dagen uit de studio in Hilversum. Alleen in het weekend hadden we live-uitzendingen. In het derde weekend, voordat de slotweek inging, zijn Herbert Dijkstra en Maarten Ducrot in Spanje geweest. De problemen met het geluid waren toen zo groot dat besloten is om het laatste weekend weer vanuit de studio te doen. Door de late finish was het toch al lastig de ontknoping live te brengen. ”

HENK MEES