Nieuws

Florence!

De Wereldruiterspelen werden de afgelopen week getroffen door de orkaan Florence. Wereldruiterspelen worden altijd geplaagd door tegenslagen, vooral financiële.

Volgens mij was alleen de editie van 2006 in Aken bijzonder succesvol. Dat een Nederlandse deelneemster aan de endurance het na een herstart voor gezien hield wegens een organisatorische puinhoop zei mij al genoeg.

Los daarvan zijn orkanen en paardensport onlosmakend met elkaar verbonden.

Als paardensportverslaggever werd ik in 2008 min of meer getroffen door een orkaan. Dat was in Hongkong, waar de hippische disciplines van de Olympische Spelen van Peking werden gehouden.

Voor zover ik mij kan herinneren waren de wedstrijden afgelopen, in tegenstelling tot wat er nu in Tryon aan de hand is. Anky had al goud. Wegens harde wind moesten we bij de springruiters de hindernispalen vastbinden. Maar het kon doorgaan.

Het probleem was alleen dat we vervolgens niet weg konden, terwijl ik in Peking natuurlijk ook onmisbaar was voor de laatste dagen.

Met een paar andere waaghalzen toch maar in de bus richting vliegveld. Hoewel we bijna van een hoge brug afwaaiden kwamen we aan op de plaats van bestemming. Helaas waren vrijwel alle vluchten gecanceld, waaronder die van ons. 

Hoe hij het voor elkaar kreeg weet ik niet, maar op de een of andere manier slaagde fotograaf Robin Utrecht erin een stewardess zover te krijgen dat we op een vlucht naar Peking werden gezet die nog wel doorging.  We hadden niet eens tickets voor de betreffende maatschappij, maar onze olympische accreditatie was kennelijk toereikend.

Zonder mokken stapte ik in, hoewel we bijna van de baan afwaaiden. Ik was nogal een avonturier in die dagen. Na een paar spannende minuten kwam we al snel in rustiger vaarwater.  Het viel allemaal wel mee, al zou ik nu niet meer instappen onder dergelijke omstandigheden.

Op de wedstrijden had de orkaan geen grote invloed. In Tryon wel. De kür in de dressuur van de Wereldruiterspelen is misschien wel hét vierjaarlijks hoogtepunt in de discipline, op de olympische kür na dan. En die gaat niet door omdat het in verband met geplande vluchten niet mogelijk is de wedstrijd een dag uit te stellen.

De enige redding van de Wereldruiterspelen is ze permanent in Aken te houden.

 

GERT LAMMERINK