IN DE SPO(®)TLIGHT

De wereld over in spoor van Formule 1

André Venema is terug in het Formule 1-circuit. Voor magazine en website Formule1.nl volgt hij als journalist weer een groot aantal Grands Prix, in Europa en overzee. In vrij korte tijd heeft Venema volop werk gevonden na zijn vertrek bij het AD, waar hij twaalf jaar werkte.

Je hebt niet lang stil gezeten.

,,Ik heb het voordeel dat ik een vrij uitgebreid netwerk had opgebouwd doordat ik bij het AD een breed palet aan sporten coverde: Formule 1, autosport, golf, schaatsen, basketbal, tennis, noem maar op. Vanaf 1 juni had ik mijn handen vrij om weer te kunnen schrijven.”

Genoeg werk om vooruit te kunnen?

,,Ik werk nu dertien dagen per maand voor Formule 1. Dat is een heel pakket, met social media en de website. Daarnaast schrijf ik voor Sanoma, Metro, JFK, NLCoach en heb enkele bijdragen gemaakt voor het magazine Voetbal Insite.”

Wat merk je van de toegenomen interesse in Formule 1 nu Max Verstappen voorin rijdt?

,,Ziggo trekt bij elke race meer dan een miljoen kijkers, wat heel veel is als je weet dat een flink deel daarvan betaal-tv betreft. Met Formule 1 komen we 25 keer per jaar uit, na elke race en met enkele winterspecials. In de losse verkoop zit een substantiële groei.”

Komen er ook veel Nederlandse journalisten op de Formule 1 af?

,,Bij sommige Europese races springen nu ook NRC en Volkskrant in. Overzee zijn bij elke race AD, de Telegraaf, de Limburger en Formule 1 vertegenwoordigd. Daarnaast heb je Olav Mol als tv-verslaggever en Jack Plooij als pitreporter van Ziggo. Van de fotografen is Peter van Egmond van ons blad als enige bij alle races.”

Zo’n klein kringetje maakt het wel makkelijker werken voor de Nederlandse volgers.

,,Tot de coureurs dring je niet makkelijk door, maar in klein gezelschap is het aangenamer de relatie met Max Verstappen, zijn ‘umfeld’ en de communicatiemensen van zijn team te onderhouden.”