SCHOT VOOR DE BOEG

Dat is mijn vak

Ik geef toe, met mijn 58 levensjaren behoor ik al geruime tijd niet meer tot de generatie sportjournalisten die vooraan staat als het gaat om het ontwikkelen van nieuwe wegen in ons vak. Volgen kan ik het nog wel. Meedoen op bescheiden schaal met sociale media lukt ook. Maar je moet als veteraan in dit wereldje niet al te krampachtig zijn in het meehollen met de jongeren. Dat verlies je geheid. Wat dat betreft is de vergelijking met de topsport snel gemaakt. Ooit komt de tijd dat nieuwe helden sneller, virtuozer en briljanter zijn. Punt.

Elders op deze site las ik het verhaal over de Digital Sports Day 2016. Jaap Stalenburg, een generatiegenoot overigens, werd geciteerd met de bewering dat de sportjournalistiek niet langer relevant is. Zure stukjes zouden uit de tijd zijn. En er zou een nieuwe verhouding komen tussen sporters en de media, een partnership. Nu ken ik Jaap al de nodige jaren en weet ik dat hij het fikkie graag opstookt. Prima voor de discussie. Zo’n licht provocerende instelling houdt een mens jong. Maar ik ben het fundamenteel met hem oneens.

Natuurlijk gaat het er in essentie niet om dat er zure stukje moeten worden geschreven, een vorm van journalistiek die enkele decennia geleden bij respectabele kranten en bladen de norm was. Tijden veranderen en de zurigheid heeft gelukkig plaatsgemaakt voor nuance. Maar dat is in mijn ogen toch iets heel anders dan een partnership met de topsport. Spreek die laatste woorden nog eens langzaam en hardop uit: een partnership met topsport.

Beste Jaap. De essentie van journalistiek, ook van sportjournalistiek, is onafhankelijkheid. Een kritische blik van buitenaf. Een goede journalist onderscheidt zich met het schrijven van een eigen verhaal, een verhaal dat geen enkel pr-doel dient. Dan mogen die topsporters zich nog zo graag als merk willen profileren, zoals jij beweert, maar wat hebben wij daarmee te maken?

Van mij mogen ze daar goedbetaalde krachten voor inhuren, slimme marketeers en spindoctors die prachtige plannetjes maken en als ware storytellers mooie verhalen op ons afvuren. Daar heb ik alle respect voor, ieder zijn vak. Maar uiteindelijk bepaal ik toch zelf welke informatie ik gebruik en welke duiding ik wil geven aan een verhaal. Dat is mijn vak namelijk.

Gio Lippens, Voorzitter NSP.