Nieuws

Sportboeken in expositie samen met bijzondere objecten

Expositie Sportboeken

Vanaf 12 november tot en met 5 februari wordt in ‘Museum Meermanno, Huis van het boek’ een tentoonstelling gehouden met als thema: ‘Het sportboek. De mooiste sportverhalen.’ Biografieën, plaatjesalbums, stripverhalen en jaarboeken laten de geschiedenis zien, van tekeningen met kolf spelende figuren in de vijftiende eeuw tot een vitrine met alle boeken over Johan Cruijff.

,,Het sportboek zegt niet alleen iets over sport of over de sporter. Sportboeken geven ook aan hoe de samenleving zich ontwikkelt”, zegt Marjet Derks, hoogleraar sportgeschiedenis. Ze opende samen met wielrenner Michael Boogerd de tentoonstelling in Den Haag.

Voormalig topbokser Bep van Klaveren, van wie een biografie wordt geëxposeerd, staat afgebeeld op het affiche van de tentoonstelling. De expositie omvat een aparte zaal geheel gevuld met dam- en schaakboeken, heel veel biografieën, talloze reglementen en handboeken, zakboekjes om de voetbalcompetitie in bij te houden en jubileumboeken van diverse verenigingen.

Naast de boeken uit de collecties van Koninklijke Bibliotheek en NOC*NSF worden ook bijzondere objecten geëxposeerd. Zo zijn in het Haagse museum onder andere de fiets van Joop Zoetemelk, de schaatsen van Sjoukje Dijkstra en het judopak van Anton Geesink te zien.

Museum Meermanno bevindt zich aan de Prinsessegracht in Den Haag en is dagelijks geopend, behalve op maandag.