IN DE SPO(®)TLIGHT

‘Spanje, land van de tweedeling, van Real tegen Barca'

Koen Greven met supporter van Atletico Madrid

Koen Greven (links) met Vicente del Bosque, voormalig bondscoach van Spanje.

Vijftien jaar lang werkte Koen Greven op de sportredactie van NRC Handelsblad met voetbal en tennis als specialismen. In 2015 ging een lang gekoesterde wens in vervulling. Hij werd correspondent in Madrid waar zijn interesse voor sport geen moment verflauwde. ,,Spanje is met alle successen in voetbal, wielrennen, tennis en basketbal het grootste sportland van Europa, misschien wel van de wereld. Het is leuk om als correspondent daar zo bovenop te zitten.”

Vanwaar die oude liefde, Koen?

,,In 1993 heb ik een half jaar stage gelopen bij El Pais. Bij NRC heb ik, voordat ik op de sportredactie kwam, eerst op de parlementaire redactie bij Binnenland gewerkt. Toen de kans zich voordeed, heb ik meteen gesolliciteerd. Als correspondent in Spanje vind ik het nu heel prettig mijn horizon te kunnen verbreden.”

Je volgt nog veel sport?

,,Zeker, en liefst zit ik er dan zo dicht mogelijk bovenop. Dus niet via de tv of andere media. Bij de Ronde van Spanje is dat zelfs letterlijk het geval. De slotetappe finisht bij mij in de straat, de Calle Alcala.”

Is het als Nederlands correspondent mogelijk je overal voor te accrediteren?

,,Dat is geen probleem. Ik heb mijn AIPS-kaart behouden. Als ze je eenmaal kennen en ervaren dat je een serieus journalist bent, gaat dat vlot.”

Hoeveel Nederlandse journalisten zijn er werkzaam in Spanje?

,,Een stuk of zeven van wie Edwin Winkels vanuit Barcelona de sport volgt voor onder meer de NOS. Ik heb ook wel eens wat voor Langs de Lijn gedaan, voor VI en ik schrijf nog regelmatig voor 90 Minutes, een voetbaltijdschrift. Ik merk wel dat de meeste Nederlandse correspondenten niet veel met sport doen. Met name voetbal is toch een specialistische sport, die kennelijk niet altijd te duiden en te interpreteren valt.”

Welke verschillen zie je wat sport betreft tussen Nederlandse en Spaanse media?

,,Spanje is veel meer het land van de tweedeling. Je hebt hier sol of sombra, zon of schaduw, de tegenstelling tussen de Franchisti, de aanhangers van Franco, en de communisten, de strijd tussen Spanje en Catalonië, en dus ook Real tegen Barca.”

Dat zie terug in de media?

Jazeker, als Neymar en Messi door de fiscus worden vervolgd, vragen de media in Barcelona zich af waarom dat niet geldt voor de spelers van Real Madrid. Andersom zie je ook voorbeelden daarvan. Hoe populistischer het medium is, hoe scherper de tegenstelling wordt benadrukt. Daarmee wordt sport hier ook veel groter gemaakt dan in Nederland.”

Koen Greven met supporter van Atletico Madrid