SCHOT VOOR DE BOEG

Een Oscar voor de sportjournalistiek

Onze beroepsgroep is over het algemeen niet zo behept met de persoonlijkheidscultus. Een klap op de schouder, een duim van een collega of opdrachtgever, het is waardering genoeg.

Toch moesten we dat maar eens veranderen. Al een jaar of twee looft de NSP sportprijzen uit die er toe doen. We kiezen de sportjournalist van het jaar, het talent van het jaar en degene die de mooiste sportfoto heeft gemaakt. Daarnaast zetten we de sportpersoonlijkheid in het zonnetje die in de media met woord, gebaar en prestaties indruk op ons journalisten en fotografen heeft gemaakt. Zoals Arjen Robben en Max Verstappen.

Maar ik merk tot dusver he-le-maal niks van enige opwinding over de jaarprijzen die we op maandag 16 januari 2017 tijdens het NSP Sport & Media Nieuwjaarsdiner weer hopen uit te reiken.

De buitenwereld discussieert wel of Max Verstappen nou wel of niet Sportman van het Jaar mag/moet worden (nietwaar, Ronald Hoogendoorn?), maar over de vraag welke sportfoto de grootste indruk heeft gemaakt, hoor je vrijwel niemand. Zelfs niet op onze Facebookpagina Mixed Zone. Evenmin stromen de inzendingen binnen voor de sportjournalist die het belangrijkste verhaal of de mooiste reportage of onthulling van 2016 heeft afgeleverd. Laat staan dat de e-mailbox van de jury verstopt raakt met suggesties voor het grootste sportjournalistieke talent van deze jaargang.

Ik weet wel, de feestdagen zijn in aantocht. Het is pas half december, half januari is nog ver weg.

Maar we hebben een grote zaal in Ahoy gereserveerd, waar we ons prachtige en meeslepende beroep kunnen etaleren. Waar we ons vak en ons vakmanschap kunnen onderstrepen, omdat we niet alleen blij zijn als ‘we’ winnen, maar ook als we ons lezers- en kijkerspubliek verrassen als ‘we’ zaken onthullen die verborgen hadden moeten blijven.

Na een prachtig feest in januari 2016 kietelen we onszelf weer een beetje in de editie van 2017. We zijn in Ahoy onder elkaar, met collega’s, in een ambiance die het mogelijk maakt over ons vak te discussiëren.  

Voor één keertje stappen enkele van onze collega’s uit de coulissen het podium op, om waardering voor een bijzondere prestatie of voor een uitzonderlijk talent in ontvangst te nemen. En als het ware een Oscar aan de borst te drukken. Een keer in het jaar mag die enkele uitverkorene zich publiekelijk gewaardeerd weten onder vakgenoten. Daarna gaan we natuurlijk gewoon weer aan het werk.

Gerard den Elt
Secretaris NSP