IN DE SPO(®)TLIGHT

‘Medaille-uitreiking wordt nog complex’

John van Vliet (rechts) naast Dafne Schippers tijdens de Olympische Spelen in Rio de Janeiro.

Circa dertig accreditaties voor journalisten en fotografen zijn er volgend jaar beschikbaar voor de Nederlandse media bij de Olympische Winterspelen in Zuid-Korea, los van een incidentele specialistenkaart voor shorttrack en een pelotonnetje vertegenwoordigers van radio en tv. Namens NOC*NSF zal John van Vliet samen met Sonya Schonewille de contacten met de media behartigen.

De hoeveelste Spelen in deze functie worden dit voor jou, John?

,,De vierde sinds Londen 2012, de tweede Winterspelen. Zomerspelen en Winterspelen verschillen nogal van elkaar.”

Vergelijk Gangneung waar de schaatsbaan ligt, eens met Sotsji.

,,Gangneung is een aangename, vermakelijke stad met 200.000 inwoners en heel veel koffietentjes, op tien minuten taxi van de schaatsbaan. Dat is een groot verschil met Sotsji waar alles binnen de veiligheidsriem was gesitueerd en de pers opgesloten zat in de olympische omgeving.”

En qua werkomstandigheden?

,,De mixed zone ligt veel gunstiger dan in Sotsji. Dat zal best soepel gaan. Een punt wordt wel het grote tijdsverschil, acht uur. In Nederland spelen de schaatswedstrijden zich daardoor ‘s-ochtends af, tot pakweg half drie ’s-middags. In Korea is het dan al  ’s avonds rond tien uur, half elf. Mogelijk dat er daardoor, zeker voor de dagbladen, meer vraag zal komen naar  followups de volgende ochtend.”

Is al duidelijk waar het Heineken Holland House komt?

,,Die beslissing moet nog vallen. We hebben drie opties. Het is ook een zaak van vergunningen. Complex wordt wel hoe het moet met de medaille-uitreiking. Bij de vorige Winterspelen lag Medal Plaza steeds dichtbij het schaatsstadion. Nu is gekozen voor het bergdorp, waar de sneeuwsporten worden gehouden. Dat betekent een uur tot anderhalf uur met de auto, tijdrovend omdat er al gauw drie uur mee gemoeid kan gaan. Voor schaatsers die in het ritme van race-rust-race-rust zitten wordt dat lastig. Daarover willen nog in overleg met de organisatie.”

Wat  betekent dat voor de media, voor de supporters?

,,De schrijvende pers zal die medaille-uitreiking wel laten schieten, maar fotografen kunnen er moeilijk naar toe omdat er tegelijkertijd alweer geschaatst wordt. Volgens Jerry Lampen die voor het ANP fotografeert, betekent dat simpelweg dat ze daarvoor een fotograaf extra moeten inschakelen. Ook voor supporters die erbij willen zijn, wordt dit lastig.”

Maken sporters zich al zorgen hierover?

,,Nee, en als ze verstandig zijn, reageren ze hier niet op. Het zou typisch Nederland zijn om je nu al zorgen te maken over de medaille-uitreiking. Het zijn in dit geval letterlijk de zorgen voor morgen.”