Nieuws

Cursus live-verslaggeving

Nog dit voorjaar hoopt Fontys Hogescholen te starten met een cursus live-verslaggeving radio geven bij sportwedstrijden. Daarvoor wordt samengewerkt met de lokale omroep N1 in Nijmegen. Fontys verschuift het accent naar live-verslaggeving omdat een zevende cursus Voetbaljournalistiek dit jaar niet kon doorgaan wegens een tekort aan aanmeldingen.

,,Wij hebben gemerkt dat het voor jonge mensen lastiger is geworden om de kans te krijgen hun talenten in de live-verslaggeving te etaleren. Er vallen steeds meer ziekenhuisomroepen weg, die eerder een belangrijke rol speelden daarin. Om toch mogelijkheden te openen voor kennismaking met live-verslaggeving hebben we samenwerking gezocht met de lokale omroep in Nijmegen”, aldus Theo Dersjant van Fontys Hogeschool Journalistiek in Tilburg.

Op de agenda voor dit jaar stond een nieuwe editie Voetbaljournalistiek, uitgesmeerd over twaalf dagen gedurende zes maanden. ,,We hadden nu maar zes of zeven kandidaten daarvoor, te weinig want we hebben er wel een stuk of twaalf nodig om de cursus te kunnen draaien. Jammer, want het blijkt dat we regelmatig jongens uit de vorige zes cursussen tegenkomen die werk hebben gevonden hierin. Ja, het zijn wel steeds jongens”, constateert Dersjant.

Op langere termijn wordt gewerkt aan trainers- en scheidsrechtercursussen voor sportjournalisten. Met onder meer KNVB, CBV (Coaches Betaald Voetbal) en NSP wordt over samenwerking gesproken.