SCHOT VOOR DE BOEG

Doellijntechnologie is óók voor de sportjournalistiek een zegen

Journalisten zijn niet op de waarheid uit, maar op alles wat verkoopt of zogenoemde pageviews oplevert. Er zijn mensen die overtuigd zijn van deze stelling. Sportjournalisten zijn daarin niet anders, menen diezelfde mensen. Sportjournalisten houden niet van de sport, maar veel meer van de relletjes en randzaken die spannende nieuwskoppen opleveren.

Er zijn gelukkig ook mensen die heel anders tegen de sportjournalistiek aankijken (en dat zijn niet alleen sportjournalisten zelf). Deze mensen zien sportjournalisten als sportliefhebbers die van hun hobby hun beroep hebben gemaakt en die hun passie voor de sport graag via hun toetsenbord met anderen delen.

U kunt al raden in welk type sportjournalist ik geloof. Er zijn zeker uitzonderingen die met de sport zelf weinig op hebben (en des te meer met de relletjes en randzaken), maar het gros van de sportjournalisten is bovenal groot sportliefhebber. En dat is precies waarom doellijntechnologie óók een zegen is voor de sportjournalistiek. Er gaat straks na een prachtige voetbalwedstrijd geen tijd en tekst meer verloren aan de vraag of een bal wel of niet over de lijn was. Er is geen ruimte meer voor ieders eigen waarheid in zo’n situatie. Of voor de vraag of een scheidsrechter zijn vermeende partijdigheid in een doelpunt heeft uitgedrukt. Het zal in plaats daarvan vaker gaan over datgene wat sport zo mooi maakt. Die fenomenale tackle. Die prachtige panna. Die tactische meesterzet.

Maar, werpt u dan tegen, zondag na Feyenoord-PSV was dit nog allesbehalve het geval. Dat klopt. Na die heerlijke topwedstrijd in De Kuip ging het voornamelijk over dat bizarre winnende doelpunt van Feyenoord, dat tot stand kwam door een falende Jeroen Zoet en een feilloze doellijntechnologie. De arme PSV-keeper redde precies op de doellijn, maar klemde de bal daarna tegen zijn borst – en die bevond zich net áchter de doellijn.

Zonder doellijntechnologie hadden we dat nooit geweten. Nu wel. Een historische gebeurtenis op basis van een systeem waar iedereen nog even aan moet wennen. Kwestie van tijd. Maar lang zal dat niet duren. PSV-trainer Phillip Cocu zei het direct na de wedstrijd al precies goed: “Als het een goal is dan is het een goal. Daar hoeven we niet zo moeilijk over te doen.” Inderdaad, dan kunnen we het écht over de sport gaan hebben.

Nu nog een goede technologie invoeren voor het betrouwbaar beoordelen van buitenspelsituaties. In het belang van de sportjournalistiek.

Daan Smink