SCHOT VOOR DE BOEG

Spelregel

Als voorbereiding op een artikel in ELF Voetbal bekeek ik de afgelopen week een aantal filmpjes van de legendarische doelman Lev Yashin op YouTube. Het aanbod is helaas beperkt, maar één filmpje viel me speciaal op. Yashin nam daarin een doeltrap. Hij speelde de bal naar de rand van het strafschopgebied, kreeg ‘m terug en liep – al stuiterend met de bal – naar de rand van het 16-meter gebied om iedereen met een hele verre trap naar voren te jagen.

Het zorgde voor een déja-vue gevoel. Ineens herinnerde ik me Europa Cup-wedstrijden van het einde van de zestiger jaren, toen keepers vaak weigerden om de bal weer uit te schieten en – al stuiterend – van rechts naar links en van links naar rechts door hun strafschopgebied wandelden. Scheidsrechters waren machteloos tegen deze vorm van tijdrekken die net zo lang duurde totdat de International Board in 1982 aan het spelbederf een einde maakte door keepers te verbieden de bal nog een tweede keer op te pakken.

Ik kan me niet meer herinneren of er in die tijd veel werd gediscussieerd over deze spelregelverandering. Dat kan ik me overigens niet voorstellen, want de maatregel was destijds logisch en dringend noodzakelijk. Of het invoeren van elektronische hulpmiddelen ook zo ‘logisch en dringend noodzakelijk’ is, daarvan was ik nooit zo overtuigd. Dat veranderde toen de steenrijke Premier League twee jaar geleden besloot om aan paar van die honderden miljoenen, die het per jaar verdiende, te investeren in een hawk-eye systeem. In één klap was er een einde gekomen aan discussies over de vraag of de bal dan wél, dan niet over de lijn was gegaan. Zodra het horloge van de scheidsrechter GOAL aangeeft, is er duidelijkheid. En omdat alle stadions de beschikking hebben over het systeem is er ook geen sprake van willekeur. Als de bal over de lijn gaat, dan is het een doelpunt. In alle 380 wedstrijden!

In Nederland, met maar één systeem dat een half jaar in de ArenA stond en nu in De Kuip hangt, zijn we zo ver nog niet. Maar inmiddels weten we - dankzij Feyenoord-PSV - al wél dat doellijn technologie invloed gaat hebben op de uitkomst van de Nederlandse titelstrijd. Dat rare eigen doelpunt van Jeroen Zoet, normaal gesproken nóóit ontdekt, besliste nu de uitkomst van de vaderlandse topper.

Even enthousiast ben ik over het gebruik van de video-scheidsrechter, die in een aantal bekerwedstrijden werd uitgeprobeerd. Als AZ-Cambuur zou zijn beslist doordat de scheidsrechter een duwfout op de Cambuur-doelman niet zou hebben opgemerkt, dan zou dat een zeer onbevredigende uitslag hebben opgeleverd. Nu verliep alles correct, ook al omdat AZ zich keurig neerlegde bij het feit dat de treffer na bestudering van de beelden werd afgekeurd.

Uiteindelijk won AZ wel en speelt het op 30 april in de bekerfinale. Die wedstrijd wordt trouwens de allereerste bekerfinale met zowel doellijn-technologie als een video-ref. Ik ben inmiddels overtuigd: elektronische hulpmiddelen - ze zijn logisch en dringend noodzakelijk! 

Jan Hermen de Bruijn
Bestuurslid NSP