IN DE SPO(®)TLIGHT

Karsten Kroon, verslaggever Eurosport

Wielerliefhebbers die afgelopen zaterdag de klassieker Milaan – SanRemo live op tv wilden volgen, moesten daarvoor Eurosport inschakelen. Traditionele zenders als NOS en VRT zijn hun rechten op de Italiaanse wedstrijden kwijtgeraakt. Op Eurosport, dat zich als ‘Home of Cycling’ afficheert, is voormalig profrenner Karsten Kroon (41) een van de Nederlandse verslaggevers, samen met onder anderen Michael Boogerd, Bobbie Traksel en José Been.

Hoe doen jullie op Eurosport verslag, Karsten?

,,We werken in koppeltjes, zaterdag bij Milaan – SanRemo deed ik verslag samen met Jeroen Vanbelleghem, een Belg. We werken voor het hele Nederlandse taalgebied. Dat doen we vanuit een studio in Hilversum. Bij de wedstrijden zelf kom ik niet.”

Is dat een nadeel?

,,Ik ervaar het wel als een handicap. Het zou natuurlijk veel beter zijn als ik twee dagen van te voren ter plekke kan zijn, contacten kan leggen met de ploegen, wat praten met de renners, een stukje van het parkoers rijden en zo. Omdat ik nog niet zo heel lang geleden ben gestopt als renner, in 2014, ken ik gelukkig nog veel renners die ik kan bellen en bij wie ik achtergrondinformatie opdoe die ik in de uitzending kan gebruiken. Je moet toch drie uur volpraten.”

Komt het er nog eens van dat Eurosport vanaf de wedstrijdlocatie verslag gaat doen?

,,De ambitie is er zeker. Dan komt er ook ruimte om bijvoorbeeld van te voren filmpjes te maken die in de uitzending een plaats kunnen krijgen.”

Dat er in België nu naar Eurosport moet worden gekeken, heeft daar veel los gemaakt. Wat merken jullie daarvan?

,,Wielrennen is heilig in België, ze zijn daar vertrouwd en verwend geraakt met hun eigen verslaggevers. De uitzendingen van Eurosport hebben in België ook veel kritiek veroorzaakt door de reclameblokken die er tussendoor komen. Eurosport wordt niet, zoals de VRT, door de overheid gefinancierd. De inkomsten moeten daarom uit de reclame komen. Dat is wennen voor veel Belgen. Bij Milaan – SanRemo is dat enigszins ondervangen door de reclameblokken over de twee eerste uren uit te smeren. Dat was al veel beter.”

Hoeveel wielrennen komt er dit jaar op Eurosport?

,,In totaal komt het neer op tweehonderd koersdagen. Daar zitten alle Italiaanse wedstrijden bij, dus ook de Giro. Ik kom dit jaar aan zo’n zestig tot tachtig koersdagen.”

Wat doe je verder nog?

,,Ik ben zzp’er. Ik doe wat losse klussen en werk ook voor Shimano waar ik mijn studie technische natuurkunde en werktuigbouwkunde in praktijk kan brengen met het testen van prototypes.”

Wat is je volgende wedstrijd op Eurosport?

,,Woensdag doe ik verslag van Dwars door Vlaanderen. Die zal ook wel live op de Belgische tv komen..”

Henk Mees