SCHOT VOOR DE BOEG

Sportgeschiedenis

Woensdag is het zo ver, dan gaan we met een aantal journalisten, historici, NOC’ers en hardwerkend volk proberen de Nederlandse (olympische) sporthistorie van de ondergang te redden.

Dat zit zo: de geschiedenis van de Olympische Spelen vanuit Nederlands perspectief is geboekstaafd door Ton Bijkerk, de eminente ex-secretaris van de ISOH, de International Club van Olympische Sporthistorici. Bijkerk, woonachtig in een met boeken volgestapeld huis in het Friese Fochteloo, schreef vele edities van het boek Olympisch Oranje, waarin alle prestaties van de Nederlanders (plus hun geboortedatum, plaats en indien noodzakelijk sterfdag) werden geboekstaafd. De ondertitel is Van Athene 1896 t/m Londen 2012 (Zomer- en Winterspelen).

Het laatste boek werd uitgegeven door Uitgeverij Spaar en Hout te Haarlem (Michael de Wijs) en het lijkt er dat er na de editie van 2012 geen nieuwe uitgave meer komt. Dat heeft met financiën te maken, maar nog meer met de gebeurtenis te Rio de Janeiro, waar Ton Bijkerk daags voor het begin van de Olympische Spelen van de ene op de andere dag blind werd. Dat sloeg bij onze Ton (een stoere volhouder van 1931) alle toekomstplannen de bodem in.

In de Volkskrant van november schreef ik een verhaal over Bijkerk en diens lot, plus de dreiging dat hiermee de Nederlandse olympische historie zou verdorren. Tot grote pijn van Ton. Immers Nederland is met Noorwegen het enige land dat zijn olympische data compleet heeft. Met dank aan het onvermoeibare werk van Bijkerk.

Enfin, genoeg geprezen, onze man uit Friesland. Want het gaat hier om de toekomst. Hoe gaan we de historie van de olympische sport (het voetbal is goed gedekt) de komende jaren en decennia vastleggen? Wie offert zijn of haar tijd daarvoor op? Moeten wij journalisten daar iets in betekenen? Of is het de taak van sportkoepel NOC*NSF? Gaat Stichting de Sportwereld iets doen?

Allemaal zaken die we woensdagmiddag in Heerenveen gaan bespreken, met onder andere Marjet Derks, de hoogleraar sportgeschiedenis. Ook NOC*NSF schuift aan, met een van de initiatiefnemers, John van Vliet, met de man die Rio 2016 al in kaart heeft gebracht, Richard Schoonderwoert, en met Geert Slot, de communicatiemanager die al jaren van mening is dat er iets structureels moet gebeuren met sportgeschiedenis in Nederland. Het zal jullie niet verbazen dat sporthistorici als Jurryt van de Vooren, Jan Luitzen en Marnix Koolhaas van de partij zijn.

Voor de mensen met gevoel voor historie: onze Ronde Tafel wordt gehouden aan de Pim Mulierlaan 1 te Heerenveen. Dat heet historische grond. Vraag maar aan Sven Kramer en Rintje Ritsma. Ik zal de middag proberen voor te zitten. We houden jullie op de hoogte.

John Volkers
Vicevoorzitter NSP