IN DE SPO(®)TLIGHT

‘Leven van Lance lijkt op Griekse tragedie’

Bert Wagendorp, schrijver van Lance, de Rockopera

Als sportverslaggever volgde Volkskrant-columnist Bert Wagendorp jaren achtereen de Tour de France. Zijn interesse in het wielrennen is gebleven.  Hij is nog altijd een van de inspirerende krachten achter wielren-bookzine De Muur en heeft nu alle teksten plus enkele songs geschreven voor Lance, de Rockopera.  Een theaterstuk, dat ook op cd en in boekvorm wordt opgevoerd.

Een rockopera over Lance Armstrong, hoe ziet dat eruit, Bert?

,,Het idee komt voort uit de Sint-Willebrord Sessies, een cd die we als wielerliefhebbers in 2012 hebben uitgebracht. Zoiets wilden we nog een keer, maar dan anders.  Zo kwamen we op het verhaal van Lance Armstrong, dat zich bij uitstek leent om in songs te worden gevat. Het leven van Lance is bijna een Griekse tragedie met goed en kwaad, de held en de schurk, zwart en wit.”

Hoe hebben jullie dat uitgewerkt?

,,In de voorstelling vertelt Eric Corton als barman in een sportsbar in Austin Texas, in de woonplaats van Lance Armstrong dus, het verhaal. Dat wordt behalve in mijn teksten vervat in veertien Engelstalige songs, waarvoor ook Peter Winnen, Jan Willem Roy, Alex Roeka, Lea Kliphuis en Guus Meeuwis teksten hebben geschreven. Een voorstelling van vijf kwartier.”

Hoe laat je Eric Corton als barman Lance Armstrong afschilderen?

,,De barman windt er geen doekjes om. Hij kent Lance nog niet als hij in 1993 wereldkampioen wordt. Hij verdiept zich in hem en zo krijg je het hele verhaal te horen met alle aspecten, waarbij je natuurlijk niet om zijn kanker en doping heen kunt. Het is zeker geen moraliserend verhaal.  Natuurlijk wordt verteld hoe Lance wordt opgeknoopt als de koning van het wielrennen terwijl de rest er mee weg mag komen. Aan de andere kant laten we ook zien en horen hoe Lance Armstrong als een misdadiger omging met mensen die hem in de weg zaten, wat bijvoorbeeld heel mooi wordt gepersonifieerd in de song ‘Ballad of Emma O’Reilly’, gecomponeerd en gezongen door Lea Kliphuis.”

Zitten er ook Nederlandse accenten in. Daniëlle Overgaag bijvoorbeeld, of Hennie Kuiper?

 ,,In het leven van Lance Armstrong zitten zoveel facetten dat we lang niet alles mee hebben kunnen nemen. Zo zit zijn Nederlandse liefje er niet in en ook Hennie Kuiper, als zijn eerste ploegleider, ontbreekt. Heel onopvallend is nog wel Frans Maassen er in verwerkt. In de eerste song Oslo 1993, over zijn eerste wereldkampioenschap, met muziek van Jan Willem Roy en gezongen door Guus Meeuwis, komt een ‘Flying Dutchman’ voor die in zijn wiel zit. Frans Maassen dus.”

Weet Lance Armstrong van deze voorstelling?

,,We hebben van alles geprobeerd hem te informeren, via mails, via social media, maar hij geeft geen sjoege. Jan-Dirk Roeleven is namens ons naar Austin geweest en heeft daar op zoveel mogelijk plaatsen bekendheid gegeven hieraan. Hij moet dus wel op de hoogte zijn onderhand.”

Hoeveel voorstellingen komen er?

,,Helaas maar drie. Komende zaterdag en zondag in de Verkadefabriek in Den Bosch, daarna nog een keer  eind juni in Heerlen. Méér zit er niet in. We werken met zo’n groot gezelschap, met Guus Meeuwis, Frank Lammers, Rick de Leeuw, Lea Kliphuis, Alex Roeka, JW Roy dat vaker optreden in deze samenstelling niet haalbaar is. Je moet bedenken dat ook Guus Meeuwis en Frank Lammers gratis meewerken omdat de hele opbrengst, ook van de cd en het boek, bestemd is voor de Stichting Daniël den Hoed voor kankeronderzoek.”

 

Henk Mees