IN DE SPO(®)TLIGHT

Henk Hoijtink (Trouw) over rol media bij zoektocht bondscoach

De zoektocht naar een nieuwe bondscoach voor het Nederlands voetbalelftal krijgt veel media-aandacht, zoveel zelfs dat Henk Hoijtink, chef sportredactie Trouw, de rol van journalisten ter discussie stelde. ,,De journalistiek moet voor een afgewogen beeld zorgen”, aldus Hoijtink.

Het is vrij ongebruikelijk wat jij in je wekelijkse column deed, Henk.

,,Dit doe je één keer. Iedereen heeft zijn eigen manier van journalistiek bedrijven, daar kijk je met een wederzijdse glimlach tegen aan. Maar er is al een tendens dat alles veel jachtiger wordt, dat er gescoord moet worden. In dit geval liep het de spuigaten uit.”

Leg eens uit.

,,De berichtgeving was niet evenwichtig meer. Journalistiek beschouwd is het prima dat VI naar Ten Cate gaat in Abu Dhabi. Dan verwacht ik wel een bredere blik ten opzichte van Ten Cate die als bondscoach toch niet de aangewezen gouden kandidaat is en van wie van oudsher bekend is dat hij gebruik maakt van lijntjes met de journalistiek. En als je dan door hem heel dichtbij wordt gelaten, moet toch ook de vraag opkomen of hij wel over de waardigheid beschikt die bij het ambt van bondscoach past. Dat Henk ten Cate de journalist van VI de appjes van zijn contacten met Hans van Breukelen laat lezen, moet een journalist in zijn beoordeling meenemen. Nu zorgt dat voor vertroebeling bij lezers en tv-kijkers.”

Kun je dat toelichten?

,,Essentieel, juist in deze tijden met social media, vlogs en digitale filmpjes, is voor de beroepsgroep om heel weloverwogen om te gaan met informatie die je zomaar in de schoot geworpen krijgt. Anders krijgen degenen gelijk die zeggen dat iedereen journalistje kan spelen. Journalistiek is méér dan informatie krijgen of verkrijgen. De journalistiek heeft de plicht een afgewogen beeld te leveren, geen eenzijdig beeld zoals nu is gebeurd door VI en de Telegraaf waaruit een wel heel selectieve voorkeur voor Ten Cate sprak.”

Wat kan daarachter hebben gezeten?

,,Mijn analyse is dat VI en de Telegraaf met Ten Cate ervan uitgingen de komende tijd verzekerd te zijn van een ingang bij hem. Punt twee is dat die media hiermee de mogelijkheid kregen om te schoppen tegen Hans van Breukelen. Zo is hierbij nagelaten om te beoordelen waarom de KNVB Fred Rutten wilde koppelen aan Ten Cate, een rustiger type als assistent van een projectiel dat Ten Cate kan zijn. Voor dat standpunt moet je als objectieve beschouwer oog hebben, zoals ook geldt voor de combinatie van Ruud Gullit met de veel standvastiger Dick Advocaat. Nu is het afzeggen van Rutten vooral gebruikt als minutie tegen Van Breukelen.”

Je pijlen zijn met name op de Telegraaf en VI gericht?

,,Ja, het AD heeft zich met een sportieve onderbouwing voor Dick Advocaat uitgesproken. Daar kun je over discussiëren, maar dat mag. De NOS is me wel tegengevallen in dit dossier. Die zijn wel erg meegegaan in de brokken die de media kregen toegeworpen. De NOS is toch de omroep die gezag moet uitstralen door rustig te blijven. Ik zeg niet dat de KNVB en Van Breukelen logisch en handig

hebben gehandeld, integendeel. Maar ook de NOS had wel wat rustiger naar voren kunnen brengen wat er binnen deze context allemaal mis is gegaan.”

 

Henk Mees