IN DE SPO(®)TLIGHT

Bert Maalderink, verslaggever Studio Sport

‘Ajax chique, Manchester United rommelig’

 

 

De finale van de Europa League werd vorige week ingeluid met twee internationale persdagen; op donderdag bij Ajax, daags daarna bij Manchester United. Bert Maalderink, verslaggever van Studio Sport, was er beide dagen bij. ,,Vergeleken met de rommelige wijze waarop Manchester United de pers ontving, ging het er bij Ajax heel chique aan toe, wat eigenlijk normaal moet zijn”, oordeelt hij

Kun je een vergelijking maken, Bert?

,,Het waren verplichte persdagen voor de clubs ten behoeve van de internationale pers onder regie van TEAM, het marketingbedrijf dat ook voor de Champions League actief is. Vooral de buitenlandse journalisten moet het opgevallen zijn hoe opener, hoeveel gastvrijer, hoe beter georganiseerd het bij Ajax was.”

Heb je voorbeelden?

,,Bij Ajax had je eerst een persconferentie in de Arena met Peter Bosz waarna er auto’s klaar stonden die de journalisten naar De Toekomst brachten voor de training die volledig open was. Daarna was er gelegenheid voor interviews met alle spelers die gewenst waren. In Manchester moest je op het trainingscomplex eerst een slagboom voorbij en daarna volgde een tweede slagboom waar je perskaart werd gecontroleerd. Daarna propten ze ons met tachtig man in een hokje vanwaar we een kwartiertje van de training konden volgen. Dat kwartiertje was niet veel meer dan de spieren losmaken. Toen was het weer wachten op de persconferentie met Mourinho.”

Had Mourinho ook tijd voor jouw vragen?

,,Ik dacht geen schijn van kans te maken, maar heb hem toch nog zo’n drie minuten vragen kunnen stellen. Hij zat er ongeïnteresseerd bij, wat nu eenmaal zijn houding is, heel anders dan bijvoorbeeld Peter Bosz die elke vraag serieus neemt en nadenkt over zijn antwoord. Mourinho vertelt gewoon zijn eigen verhaal, scheidt wat teksten af en kijkt er wat arroganterig bij. Daar moet je het dan mee doen.”

Kreeg je de spelers te spreken die je wilde?

,,Bij Ajax had ik een interview aangevraagd met De Ligt en Sánchez. Dat was geen probleem. Ik denk dat bij Ajax elk verzoek is ingewilligd. Bij Manchester United heb ik hooguit acht of negen spelers gezien, die binnen kwamen druppelen als ze zin hadden. Maar geen Rooney, geen Pogba hoewel die laatste het excuus had dat zijn vader net is overleden. De meeste belangstelling was er, los van de Nederlandse interesse in Daley Blind, voor Fellaini, die nam er ook wel de tijd voor. Maar ik had bijvoorbeeld naast Blind om Romero gevraagd, de reservekeeper die nog bij AZ heeft gespeeld. Die kwam gewoon niet opdagen, zonder uitleg.”

Waar was het ’t drukst?

,,Toch wel bij Manchester United, waar de Engelse journalisten toch al weinig gelegenheid krijgen met spelers te praten en nu hun kans schoon zagen. Bij Ajax zag je ook veel Denen en Zweden, die natuurlijk vooral voor de Scandinaviërs belangstelling hadden.”

Onderscheidt Ajax zich ook in Nederland qua service ten opzichte van de media?

,,Moeilijk te zeggen. De NOS heeft niets te klagen. Op deze persdagen waren wij als non-right-holder aanwezig, maar ik heb niets gemerkt van verschil in behandeling met bijvoorbeeld RTL, dat wel de uitzendrechten heeft. Over het algemeen moeten we niet klagen over de situatie in Nederland, zeker niet met deze ervaring in Engeland in gedachten. Als de internationals van het Nederlands elftal in Noordwijk verzamelen is dat voor ons een evenement, daar komen de media massaal op af. In Spanje en andere landen is het zo geregeld dat je daar niet eens beelden van ziet.”

 

Henk Mees