IN DE SPO(®)TLIGHT

Annette Gerritsen volgt Ireen Wüst als schaduw voor docu

Annette Gerritsen blijft de schaatsbanen trouw, ook nu ze in december 2016 is gestopt en inmiddels zes maanden zwanger is. Als documentairemaakster volgt de voormalige schaatsster sinds april leeftijdsgenote Ireen Wüst op haar pad naar de Olympische Winterspelen, volgend jaar februari in Zuid-Korea.

,,Ik wil in deze film vooral in beeld brengen welke strijd een topsporter met leveren om het beoogde doel te bereiken, in het geval van Ireen opnieuw goud op de Spelen”, vertelde Annette Gerritsen maandag op NPO Radio 1.

Gerritsen (31) won in 2010 op de Spelen in Vancouver zilver op de 1.000 meter. Op het WK Sprint 2008 werd ze derde en in 2011 tweede. De laatste jaren werd ze geconfronteerd met veel tegenslag, onder meer de ziekte van Pfeiffer en een knieblessure. Toen ze tijdens de revalidatie van haar knie ook nog moest worden geopereerd aan een cyste in haar kaak, was de maat vol voor haar.

Ireen Wüst kent zij al uit de tijd dat beiden op 17-jarige leeftijd deel uitmaakten van de selectie van Jong Oranje. ,,Ireen heeft laten zien hoe zij is omgegaan met blessures en andere tegenslag. Ze is er altijd heel knap in geslaagd om zich terug te knokken naar de top. Dat vraagt om fysiek én mentale kracht.”

Met het maken van de documentaire is Annette Gerritsen al in april begonnen. Zij volgt daarvoor zoveel mogelijk trainingen en wedstrijden. ,,Ik hoop te laten zien met welke processen een topsporter wordt geconfronteerd. Ik mag Ireen, zo ver als het kan, van nabij volgen. Zo hoop ik ook te laten zien wat ze aan extra’s moet doen m haar doel te bereiken. „Ik ga Ireen met mijn videocamera op de voet volgen. Als haar schaduw zal ik alles vastleggen.”

Gerritsen wil de beelden zelf gaan monteren. Voor uitzending van de film op tv of vertoning elders heeft ze nog geen businesspartner kunnen strikken.