Nieuws

Fotografen moeten wijken voor vloggers bij NK turnen

Bij het NK turnen in Rotterdam Ahoy waren beroepsfotografen veroordeeld tot een plaats aan de rand van de vloer, vlak voor de tribunes. Vanaf het middenterrein hadden een vijftal zogeheten crew-fotografen,  vlogger Enzo Knol met cameraman en nog een videograaf wel de beschikking over ideale posities ten opzichte van de diverse toestellen.  

,,Een kwalijke zaak dat er in dit geval zo weinig ruimte over blijft voor beroepsfotografen en dat de organisatie op deze plaats wel allerlei hobbyfotografen toelaat die gratis foto’s aanleveren voor de websites van bonden en zo”, constateert Jerry Lampen, die voor het ANP werkt.  

Lampen was een van de slechts vijf beroepsfotografen bij het NK turnen. De meeste dagbladen hadden ervan afgezien een foto uit te zenden. Lampen kreeg pas na enig soebatten als enige beroepsfotograaf toegang tot het middenterrein. Dat privilege gold voor hem omdat de gymnastiekbond van de beroepsfotografen alleen het ANP toegang verleent tot het middenterrein. 

Jiri Buller, fotograferend voor de Volkskrant, voelde zich met name bij de ringenfinale met Yuri van Gelder misdeeld. ,,Daar zat ik helemaal niet goed. Vanaf het middenterrein had ik veel betere beelden kunnen schieten. Bij de brug en de rekstok met Epke Zonderland had ik het geluk vanuit mijn goed positie wel goed te kunnen werken”, aldus Buller. 

Tot zijn ongenoegen zag Buller hoe anderen daar wel een goede positie konden innemen. ,,Studentes, van wie je niet weet waar ze voor fotograferen, vloggers, die hadden allemaal een ideale plek, terwijl de serieuze pers aan de rand moest staan. Twee jaar geleden, bij het WK turnen ook in Ahoy, was het veel beter geregeld. Hopelijk wordt dit geen trend met de bevoordeling van vloggers en eigen media”, aldus Buller. 

Volgens communicatieadviseur Hanneke Brinkman van de gymnastiekbond KNGU zijn bij het NK de richtlijnen van de internationale organisaties gevolgd. ,,We laten een fotograaf van het ANP toe en een eigen fotograaf. Onze eigen fotograaf zit in een pool van vijf die elkaar afwisselen. Als het twee jaar geleden bij het WK anders was zijn de regels vermoedelijk veranderd”, aldus Brinkman, die ontkent dat er meer ‘eigen’ fotografen en anderen een bevoorrechte positie hadden gekregen.