IN DE SPO(®)TLIGHT

Rob de Leede, media-manager bij EK vrouwenvoetbal

‘Bewonderenswaardig hoe Miedema tijd neemt voor media’

 

In de laatste fase van het EK voetbal voor vrouwen is Rob de Leede de eerste verantwoordelijke binnen de UEFA voor alle media-aangelegenheden, uitgezonderd de zaken voor tv-rechtenhouders. De Leede, voormalig persvoorlichter bij de KNVB, is als ‘Media Operations Manager’ aanspreekpunt voor circa 500 geaccrediteerde schrijvende journalisten, radioverslaggevers, andere tv-mensen, fotografen en website-medewerkers.

Media Operations Manager, hoe word je dat Rob?

,,Ik werk al geruime tijd voor de UEFA. Op het EK was ik in eerste instantie verantwoordelijk voor de vier wedstrijden in Utrecht. Dat omvat alle faciliteiten voor journalisten en fotografen, in het perscentrum, in het stadion, maar er ook op toezien dat alle ploegen zich houden aan hun verplichtingen ten opzichte van de media, met mediamomenten in de dagen vooraf en rondom de wedstrijden. Een half jaar geleden al ben ik ook gevraagd om in de laatste week als eindverantwoordelijke voor alle overkoepelende mediazaken te coördineren omdat degene die door de UEFA hiervoor was aangesteld op het punt staat vader te worden en nu naar Zwitserland is teruggekeerd. Ik heb die rol met liefde overgenomen.”

Alles onder controle?

,,In het begin hebben we wat hobbeltjes gehad omdat niet iedereen van te voren een parkeerkaart had opgehaald. In Utrecht waren er problemen met de posities voor fotografen. Dat is opgelost met krukjes. Ik heb de indruk dat alles nu naar tevredenheid verloopt.”

De UEFA is ook tevreden?

,,In het weekeinde is op de site van de UEFA een verhaal verschenen dat dit EK qua belangstelling alle voorgaande toernooien in alle opzichten overtreft. Publieke belangstelling, media-aandacht, kijkcijfers op tv, social media. Dan is het logisch dat de UEFA ook dik tevreden is.”

Krijg je extra aanvragen te verwerken nu Nederland zo ver gekomen is in het toernooi?

,,Op de komst van hoogwaardigheidsbekleders heb ik geen zicht. Bij de journalisten merk je nu wel extra belangstelling. Zo krijg je nu te maken met journalisten die al vakantie hadden gepland, in de veronderstelling dat hun land eerder uitgeschakeld zou zijn, en die nu hun accreditatie willen overdragen aan collega’s. Daar gaan we soepel mee om.”

Valt je nog iets bijzonders op?

,,Ja, de wijze waarop de speelsters meewerken aan media-verzoeken is bewonderenswaardig. Ik heb genoeg mannentoernooien meegemaakt waar dat doorgaans moeizamer verloopt. Ik begrijp ook wel dat de vrouwen in een andere positie zitten, maar ze doen het toch maar.”

Heb je een voorbeeld daarvan?

,,Nou de wijze waarop Vivianne Miedema zaterdagavond na de kwartfinale tegen Zweden tijd uittrok voor de media was heel bijzonder. Vanwege de dopingcontrole was ze pas anderhalf uur na afloop beschikbaar voor de media. De teamarts en een medespeelster stonden al te dringen. Ze hadden al de beelden doorgekregen van de polonaise en het feest in de bus. Logisch dus dat ze zo snel mogelijk wilden mee gaan feesten, maar Miedema nam in de mixed zone voor elke camera, elke microfoon, elke website, elke journalist apart de tijd. Daar is ze nog zeker een half uur mee bezig geweest. Mannen hadden dat in een paar minuten afgewikkeld.”

Henk Mees

Foto boven: Rob de Leede op het WK van 2014